Accidentul vascular cerebral reprezinta la noi in tara prima cauza de deces in cadrul bolilor vasculare, adica al bolilor cerebro-vasculare si cardio-vasculare considerate la un loc.

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange (o artera) care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.

In cateva minute, celulele nervoase din acea zona sunt afectate si ele pot muri in cateva ore.

Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlata de zona afectata a creierului nu mai poate functiona adecvat.

Accidentul vascular cerebral este de doua feluri:

ischemic – cand un vas de sange ce iriga creierul este obturat, intrerupandu-se astfel alimentarea cu oxigen a celulelor nervoase din zona cerebrala respectiva.

hemoragic – cand un vas de sange se sparge, provocand hemoragie cerebrala.

Cele mai cunoscute manifestari clinice se incadreaza in notiunea de:

atac ischemic cerebral tranzitoriu (deficit neurologic reversibil in 24 ore)

atac ischemic cerebral constituit ce echivaleaza cu notiunea de infarct cerebral, care se manifesta deseori prin hemiplegie

(paralizie totala a membrelor de pe partea stanga sau dreapta a corpului), tulburari de vorbire (imposibilitatea intelegerii limbajului sau a comunicarii prin intermediul cuvantului), tulburari de orientare spatiala, tulburari de camp vizual, etc.

Accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de un cheag de sange care blocheaza circulatia sangvina a creierului.

Cheagul de sange se poate dezvolta intr-o artera ingustata care iriga creierul sau poate ajunge in arterele din circulatia cerebrala dupa ce a migrat de la nivelul inimii sau din orice alta regiune a organismului.

Diagnosticul leziunilor arteriale este posibil printr-un examen clinic atent al vaselor cervico-cerebrale. La aceste leziuni morfologice se adauga o serie de factori de risc majori cum sunt:

  • hipertensiunea arteriala
  • diabetul
  • obezitatea
  • fumatul
  • alcoolismul
  • contraceptivele orale cu concentratie estrogenica mare

Deoarece aterotromboza este o preocupare stiintifica mondiala, exista in prezent strategii de diagnostic si profilaxie primara si secundara avand drept scop reducerea mortalitatii prin bolile cerebro-vasculare de patru ori fata de cifrele de mai sus.

Printre masurile de profilaxie cele mai relevante sunt cele de profilaxie primara, care au drept scop schimbarea modului de alimentatie, activitate fizica si corectarea factorilor de risc.

Cele de profilaxie secundara au ca scop evitarea recurentelor dupa aparitia unui accident vascular.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in prevenirea accidentului vascular:

Noni Liquid sau Organic Noni – 2x30ml/zi

Noni Liquid la oferta speciala 169 lei

Q Protect – 1-1-0 dupa masa, 3 luni continuu.

qProtect la numai 43 lei

Q Protect faciliteaza o buna oxigenare a sangelui si o irigare adecvata a arterelor cerebrale, coronare (ale inimii) si periferice, prin intermediul nutrientilor specifici din compozitia sa – ginkgo biloba si vitamina C

Garlic Caps – 1-0-1 dupa masa, 3 luni continuu.

Garlic Max la numai 62 lei

Garlic Caps – actioneaza ca antihipertensiv si hipocolesterolemiant, prevenind astfel puseele de tensiune la pacientii hipertensivi cu valori crescute ale colesterolului in sangele arteria

Accident vascular