Aciditatea stomacului este datorata cresterii aciditatii gastrice, care este favorizata de nicotina si alcool. Excesul de cafea are acelasi efect nociv.

Aciditatea gastrica este o caracteristica a stomacului datorata secretarii, de catre mucoasa gastrica, a sucului gastric acid continand pepsina (enzima care degradeaza proteinele), acid clorhidric (care omoara bacteriile din alimente si favorizeaza actiunea pepsinei) si factor intrinsec (esential pentru absorbtia vitaminei B12 in intestinul subtire).

Senzatiile de acru si arsurile de stomac nu sunt adesea decat o hipersecretie acida trecatoare provocata de catre unele alimente (grasimi prajite, alcool).

Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua.

Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in ulcerul gastric si duodenal precum si la persoanele sanatoase, dupa o alimentatie care excita secretia acida a stomacului (condimente, alcool, cafea) sau dupa tutun.

Pentru aprecierea gradului de aciditate gastrica se dozeaza acidul clorhidric din sucul gastric. Sucul gastric se recolteaza dimineata cu un tub subtire de cauciuc care se inchide de catre bolnav pana ajunge in stomac (tubaj gastric). In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomaculu aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste.

In aciditatea stomacului ca masura imediata de tratament se recomanda postul. Alimentatia va fi bogata in legume si saraca in carne. Persoanele cu aciditate a stomacului marita vor consuma mai putin zahar si preparate fainoase.

Sucurile de legume si ceaiurile de plante au un efect beneficin diminuarea aciditatii stomacului. Se vor evita alcoolul si nicotina. Aciditatea gastrica se poate neutraliza cu argila sau suc proaspat de cartof, 1 lingurita la 1 pahar cu apa.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in aciditatea stomacului:

Aciditatea stomacului