Acneea se face prin functionarea in exces a glandei sebacee, care se gaseste la radacina parului.

Acneea este o boala a glandelor sebacee si se poate prezenta sub mai multe forme: acnee inflamatoare – butoane rosii cu puroi, sau acnee retentionala – puncte negre sau chisti.

Acneea este de obicei benigna si limitata la anii adolescentei, dar poate fi si cronica, desfiguranta.

Acnee inflamatoare: Porii pielii sunt astupati cu sebum, in interior sunt prezente bacterii anaerobe care se inmultesc, iar prin ruptura epidermei se permite propagarea infectiilor sub piele si de la por la por.

Sebumul reprezinta hrana si un mediu de trai excelent pentru bacteriile anaerobe.

Local apare un buton rosu, ca reactie inflamatoare la prezenta bacteriilor si un punct alb, plin cu puroi, care se formeaza prin acumularea locala de germeni morti si leucocite.

Dupa eliminarea puroiului uneori raman cicatrice datorita porului dilatat. Localizarea cea mai frecventa a acneei este pe obraji, frunte, barbie, umeri si spate.

Acnee retentionala: Porii pielii sunt astupati de sebum, dar infectia nu este prezenta sau este minimala.

Culoarea inchisa provine de la oxidarea lipidelor din comedoame si de la melanina produsa de piele si apare ca puncte negre si chisti.

Secretia prea abundenta de sebum de catre aceasta glanda, este responsabila de leziuni inflamatorii care se infecteaza si asfel se provoaca acnee. Acneea se prezinta deci, sub forma unor cosuri rosii care pot contine si puroi.

Cosurile sunt localizate in special pe fata, dar pot aparea si pe umeri, pe spate sau pe torace.

Acneea este o boala comuna, partial determinata genetic, observata mai ales in perioada pubertara, dar si la adult.

Acneea este o afectiune polimorfa in care coexista leziuni retentionale si inflamatorii adeseori pe fond de piele seboreica.

De intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni.

La debutul bolii leziunile retentionale sunt reduse, tabloul clinic poate fi nesemnificativ dar tratamentul este uneori dificil.

Dermatologul defineste potentialul gravitatii si stabileste in functie de acesta strategia terapeutica. Leziunile de acnee induc o crestere a reactivitati emotionale cu instabilitate, stres, si chiar dismorfofobie.

Care sunt cauzele care produc acnee?

  • o sensibilitate exagerata a glandei sebacee la hormonii masculini, care sunt secretati in mod obisnuit de ovare si de glandele suprarenale.
  • o igiena defectuoasa
  • o demachiere necorespunzatoare favorizeaza inchiderea porilor printr-un punct negru, care impiedica scurgerea de sebum si provoaca o inflamare.

Acneea este de mai multe forme:

  • Acnee inflamatorie, in care se asociaza o infectie microbiana (stafilococi). Aceasta are forma unor mici ridicaturi rosii, al caror centru devine galbui, purulent.
  • Acnee pustuloasa, cand formarea de puroi este abundenta.
  • Acnee rozacee, cheloida sau varioliforma, caracterizata prin pete rosii (datorita inmultirii vaselor), de fibroza, de cheratina sau de cicatrice asemanatoare celor de variola, acestea fiind forme mai rare sau mai grave. Agentul patogen este stafilococul.

Un dezechilibru intre hormonii androgeni si estrogeni poate sta la baza leziunilor inflamatorii ale glandelor sebacee si foliculilor pilosi care constituie acneea.

Anceea este si rezultatul unei dezintoxicatii insuficiente.

Cosuri, furuncule, seboree, urcior apar la exces de grasimi.

Grasimile insuficient oxidate sunt cele care infunda glandele sebacee, provocand acnee.

Asadar, o masura importanta este eliminarea grasimilor.

Totodata, vitaminele A, B6, E, F au rol important in metabolismul pielii, in eczeme de diferite tipuri, psoriazis, acnee, seboree, plagi si arsuri, furunculoza.

Alimente interzise in afectiunile acneice: grasimi animale, branzeturi fermentate, mezeluri, sosuri, vanat, patlagele vinete, ciocolata, dulciuri, bauturi alcoolice.

Acneea se trateaza in prezent intr-o varietate larga de moduri, de la raze X la tetraciclina, cu o gama de rezultate la fel de variabila.

Conform insa International Research Council, trebuie incurajat tratamentul naturist in astfel de cazuri si, deobicei, rezultatele sunt mult mai bune.

Tratamentul acneei trebuie sa tina seama de tipul acneei: retentionala, inflamatorie sau mixta, de intensitatea si gravitatea sa, de eventualii factori declansatori sau de asocierea cu alte afectiuni.

Este categoric o boala de pubertate si este partial legata de un rinichi dereglat.

Din acest motiv trebuie evitate mancarurile puternic condimentate si sarate, salatele prea acrite si bauturile acidulate.

Produs natural Calivita cu eficienta maxima in acnee:

Pure Yucca – 1-1-1 dupa masa cu multe lichide

Pure Yucca la oferta speciala 66 lei

Pure Yucca contribuie la detoxifierea organismului, detoxifiere atat de necesara in acnee.

Yucca actioneaza prin indepartarea substantelor toxice si lipidelor prin substantele exceptionale pe care le contine: numeroase enzime, clorofila, antioxidanti si alte substante active, cele mai importante fiind saponinele (sapo = sapun).

Acnee (cosurile)