Aerofagie reprezinta senzatia de “prea plin” aparuta dupa masa, datorita inghitirii aerului in timpul mesei, odata cu alimentele.

Aerofagia se poate datora urmatoarelor cauze:

  • pozitia defectuoasa in timpul meselor, ceea ce duce la perturbarea functionalitatii normale a sfincterului cardial (inelul musculos aflat la trecerea din esofag in stomac);
  • ingurgitarea unor cantitati mari de alimente intr-un timp scurt, in mare graba, eventual defasurand si alte activitati in acest timp (prototipul omului grabit care inghite hamburgher intr-un fast-food in pauza de 10 minute, interval in care a dat doua telefoane, a cumparat un ziar si a citit titlurile mari si articolul de fond);
  • utilizarea in exces a bauturilor carbogazoase;
  • defecte ale dentitiei, afectiuni ale gingiilor, palatului, care duc la o masticatie insuficienta si defectuoasa a alimentelor;
  • consumul unor alimente greu digerabile, bogate in fibre, insuficient prelucrate termic sau prelucrate in exces
  • stari conflictuale in timpul meselor;
  • mestecatul “in gol” (guma de mestecat);
  • tulburari functionale (spasme) sau anatomice (tumori, stricturi, iritatii, ulcere etc.) ale tractului digestiv superior (faringe, esofag, sfincter cardial, stomac);
  • o situatie particulara se intalneste la sugari, care in timpul suptului ingurgiteaza si mici cantitati de aer.

Pe de alta parte laptele matern supt in forta devine spumos, continand el insusi bule de aer. Din acest motiv, dupa supt, bebelusii trebuie tinuti in pozitie verticala, ajutati sa eructeze.

Prima masura in aerofagie este sa corectati viciile de alimentatie!
Prezenta unei cantitati mari de aer in stomac duce asadar la senzatia de “prea plin”, de “balonare”, de “gaze”, unerori insotita de dureri abdominale prin distensia peretelui gastric, de senzatia de greata, de regurgitatii sau chiar de varsaturi. Excesul de aer se elimina in mod obisnuit prin eructatii (dezagrabile ragaieli) sau prin trecerea aerului in tubul digestiv inferior, catre rect.

De cele mai multe ori, desi cauzeaza disconfort, aerofagia nu este o problema majora, ea putand fi corectata prin corijarea viciilor de alimentatie.

Un prim pas este crearea unui ambient favorabil, cu asigurarea unei pozitii confortabile, evitarea discutiilor aprinse in timpul mesei, a activitatilor simultane, acordarea unui timp suficient pranzurilor, masticarea suficienta a alimentelor. Este recomandata alimentatia fractionata, cu mese mici si repetate, renuntand la masa unica zilnica (de cele mai multe ori seara).

Tratamentul stomatologic poate corecta viciile de masticatie, eliminand una dintre cauzele aerofagiei. Guma de mestecat este de evitat pentru cei cu asemenea probleme. In acelasi timp trebuie evitate bauturile carbogazoase si excesul de alimente la care se observa aparitia disconfortului.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in aerofagie:

Aerofagie