Alergia este considerata o boala sistemica care se manifesta sub forma uneia sau mai multor afectiuni intercorelate.

Alergia sau alergie. Dintre manifestarile alergice putem enumera : alergia nazala, urticaria cronica, eczeme, astmul alergic, laringite edematoase alergice, manifestari otice si oculare.

Bolile alergice ori alergozele au la baza sensibilitatea sporita a organismului fata de unele substante numite alergene.

In prezent, este cunoscut un numar mare de asemenea substante, insa cel mai frecvent intalnite sunt: serurile imune, vaccinurile, antibioticele, polenul plantelor, praful, unele produse alimentare si preparate chimice, mucegaiul, veninul de albina, de viespe, sarpe.

Deosebit de complicate sunt polialergiile (determinate concomitent de câteva alergene), diagnosticarea lor necesitând efectuarea mai multor investigatii de laborator.

Alergiile cele mai frecvente sunt:

  • Rinita alergica este considerata a fi cea mai frecventa dintre acestea, estimandu-se ca afecteaza 10 % din populatie, procentajul fiind in crestere. Alergia nazala se manifesta prin cele doua forme de rinita alergica : rinita alergica sezoniera sau periodica, numita si febra fanului, si rinita alergica perena sau aperiodica.
  • Rinita sezoniera se manifesta sub forma paroxistica ce se caracterizeaza prin stranut in salve, secretii nazale apoase, obstructie nazala, prurit, lacrimare imediat dupa contactul cu alergenul, respectiv polenul.
  • Rinita perena simptomele sunt mai atenuate, dar relativ permanente, iar participarea sinusurilor este o regula. Dintre alergeni cel mai des incriminat este praful de casa. Numarul bolilor alergice este in urcare, in special in tarile dezvoltate datorita cresterii expunerii la poluantii atmosferici sau scaderii expunerii la infectii in timpul copilariei (prin utilizare crescuta de antibiotice pentru tratarea acestora).

Mecanismul fundamental al starilor alergice este o reactie de aparare anormala a organismului fata de un alergen cu producerea unor mediatori chimici in circulatia sistemica.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in alergie:

Alergie