Legat de andropauza exista o intreaga mitologie. In definitiv andropauza, este si tema favorita a multor carti cu pretinse sfaturi despre viata, dar adevarul este altul.

De pilda, imbatranirea barbatului a urcat de la 50 la 60 de ani.

Nici varsta femeii adulte nu se mai respecta, celebrul roman al lui Balzac, “Femeie la 30 de ani”, facandu-ne cumva sa zambim.

In ecuatia erotismului a intervenit puternic un stil mai bun de viata, uzura biologica e mai putin vizibila, in timp ce noile mijloace medicale (de la Viagra la silicon, de la chirurgia estetica la tratamentul cu estrogeni) nu au facut decat sa prelungeasca tineretea si energiile vitale.

Multe sunt prejudecatile privind sexualitatea cuplului. De pilda, cine ar crede ca, in S.U.A., 85% din casatorii se bazeaza pe fidelitate?!

In medie, barbatii americani isi insala sotiile doar de 7 ori in viata, iar femeile de 2 ori. Vazand filmele si serialele americane, nu am crede ca familia in S.U.A. e atat de stabila.

O alta prejudecata, astazi depasita, este cea a cuplului repede consacrat. Casatoria rapida, fara o cunoastere prealabila a partenerilor, implica riscuri uriase.

Mult mai intelept este ca cei doi sa stea un timp impreuna, lucru deja oficializat in Germania sau in Franta, unde cei inca necasatoriti beneficiaza de unele avantaje, cum ar fi reducerea de pret la calatoriile pe calea ferata.

Ce ar trebui sa stie despre varsta lor? In primul rand, e bine sa nu-si ascunda varsta. Imaginea despre sine trebuie adaptata la sinele real. Este stupid si daunator sa aderam la valorile unei alte generatii, sa ne prefacem ca indragim hip-hop-ul si alte manele la moda, cand preferintele noastre au ramas la Beatles ori la Bob Dylan. De ce sa ne punem cercei in ureche sau sa ne tatuam partile intime?

Tineretea nu se prelungeste cu decor si ornamente. Oricat ai incerca sa amani, momentul adevarului va sosi. Problema este daca te-ai pregatit pentru asta, daca te cunosti cu adevarat. Nu trebuie sa ne speriem de imbatranire. Organismul si psihismul nostru au destule mecanisme de aparare, prin intermediul carora nu suntem lasati sa fim foarte dezamagiti de sine.

Un alt sfat: cumpatarea si intelepciunea, in timpul disputelor provocate de gelozie. Cineva trebuie sa cedeze. Surprinzator poate, aceasta nu e femeia. La ea functioneaza complexul de rivalitate, banuind, de pilda, in spatele unor mici fantezii erotice, existenta unei rivale. Putine femei au curajul sa accepte ca o aventura mai tomnatica a sotului nu o va inlocui. In astfel de situatii, cea mai buna solutie este dedramatizarea.

Criza nu poate dura mult. Rar se intampla cand, la 50 de ani, barbatul isi iese cu adevarat din matca. In orice caz, un lucru e limpede: viata in doi se invata mereu si la orice varsta. Niciodata sa nu crezi ca le stii pe toate. Cand iubesti, nu o faci pentru a demonstra ceva cuiva. Iubesti pur si simplu, cu intelegere si generozitate.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in andropauza:

Andropauza