Angina pectorala este forma de debut si cea mai frecvent intalnita a cardiopatiei ischemice. Angina pectorala este un sindrom clinic manifestat prin durere precordiala sau retrosternala sau prin alt echivalent clinic (dispnee anxioasa, disconfort, tulburari de ritm cardiac, dureri abdominale, fatigabilitate), care apare ta efort fizic si /sau emotii, cu durata de la 2 min pâna la 15 min maximum si care cedeaza rapid la repaus sau la administrarea nitroglicerinei.

Forme clinice

 • Angina pectorala de novo – aparuta pentru prima oara la efort fizic sau în repaus în decursul primei luni de la prima manifestare.
 • Angina pectorala de efort (stabila): – clasa functionala I – angina apare la efort intens, rapid, prelungit (7-8 METs);
 • clasa functionala II – angina apare la urcatul rapid al scarilor la 2 etaje si la mersul rapid la o distanta mai mare de 500 m cu o usoara limitare a activitatii obisnuite (5-6 METs);
 • clasa functionala III – angina apare la mers plat la o distanta mai mica de 500 m si la urcatul scarilor la primul etaj în ritm obisnuit cu limitare marcata a activitatii obisnuite (3-4 METs);
 • Angina pectorala agravata – având caracter de durata, intensitate si frecventa modificate în ultima saptamâna sau luna. – AP nocturna – este angina aparuta noaptea pe fond de angor pectoral de efort.
 • Angina pectorala de repaus, cu caracter agravat fata de cele precedente (semnifica boala coronariana trivasculara).
 • Angina pectorala postinfarct (periinfarct) dupa infarct miocardic acut: – precoce – apare în primele 2 saptamâni dupa 1MA si este conditionata de ischemia circulatiei colaterale; – tardiva, reziduala – apare peste 2 saptamâni dupa IMA (mai ales dupa cel non – Q).
 • Angina pectorala Prinzmetall (varianta) – produsa prin spasm coronarian în repaus cu orar fix, de obicei este nocturna, rezistenta la tratament si însotita de supradcnivelarc de ST.
 • Angina pectorala atipica – este definita de durerea atipica prin: – sediul sau: epigastriu, interscapulovertebral, regiunea mamara stânga sau limitându-se într-o zona de iradiere (angorul lombar, descris de Basil Teodorescu); – tipul sau – senzatie de arsura, strivire sau de greutate.
 • Angina pectorala instabila – reuneste formele AP de novo, AP agravata, AP de repaus, AP postiufaret precoce.
 • Angina pectorala intratabila – este o forma de AP cu accese frecvente care nu sunt provocate de conditii speciale si care raspund greu sau nu raspund deloc la tratamentul obisnuit autiangenial.

Semne si simptome: Durerea este: – constrictiva sau prezinta senzatie de presiune, uneori senzatie de strivire sau arsura; – iradiaza în sus: în membrele superioare, în umarul si pe fata interna a bratului stâng pâna în ultimele doua degete (pe traiectul nervului ulnar), în cazurile mai putin tipice – în ambii umeri, dinti, mandibula, faringe, epigastru; – apare la efort fizic, expunere la frig, stres, în repaus (semnifica afectare coronariana bi sau multivasculara); – poate aparea în afectiunile din alta sfera (angorul intricat): în ulcere gastrice sau duodenale, colecistite, diverticul esofagian, pancreatita.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in angina pectorala:

Angina pectorala