Angiocolitele (colangitele) sunt afectiuni inflamatorii ale cailor biliare extra si intrahepatice. In cele mai multe cazuri, procesele inflamatorii nu se limiteaza la caile biliare, ci intereseaza si colecistul, dand nastere angiocolecistitelor.

Angiocolitele sunt exceptional primitive. Aproape in totalitatea lor sunt secundare, astfel ca se poate afirma ca nu exista angiocolita fara o afectiune biliara preexistenta.

Imbolnavirea cailor biliare este provocata de cauze diferite: litiaza biliara; cancer al cailor biliare sau al ampulei Vater; compresiuni pe caile biliare prin procese inflamatorii sau tumorale; diskinezii biliare; traumatisme; inflamatii hepatice, colecistice, duodenale, intestinale, pancreatice; interventii chirurgicale pe caile biliare.

Staza biliara este totdeauna un factor favorizant. Ca agenti patogeni au fost incriminati colibacilul, enterococul, stafilococul, streptococul, salmonelele, precum si germeni anaerobi.
Procesele inflamatorii ale cailor biliare pot fi acute sau cronice. In angiocolitele acute se intalnesc forme catarale, supurate si gangrenoase.

Angiocolita acuta prezinta triada: febra, durere, icter. Febra debuteaza cu frison puternic si prelungit, apoi curba febrila ia un aspect intermitent, cu ascensiuni pana la 41 ° (febra bilioseptica), dupa care frisoanele se pot repeta, mai ales cand evolueaza spre supuratie.

Mai rar, curba febrila poate fi remitenta sau in platou. Durerea imbraca aspectul colicii biliare tipice (intensitate, sediu, iradiere, orar). Rareori lipseste sau are un caracter mai surd.

Icterul apare dupa 24 – 48 de ore, este de intensitate variabila si constituie un semn pretios, care indica localizarea procesului infectios.

Urinele devin hiper-crome. Aceste Simptome se insotesc de anorexie, greata, varsaturi, limba saburala si prajita, diaree. Starea generala este alterata, cu prostratie, tahicardie, transpiratii bogate. Examenul obiectiv arata hepatomegalie, cu hiperestezie si contractura musculara in hipocondrul drept si epigastru.

Forma supurata evolueaza cu frisoane repetate si intense, iar febra are oscilatii foarte mari si se instaleaza obligatoriu cu urine brune, bradicardie, stare de som­nolenta si tendinta la hemoragii (semne de insuficienta hepatica).

Hepatomegalia se insoteste adesea de splenomegalie.

Forma gangrenoasa prezinta un aspect de gravitate excesiva, cu semnele marii insuficiente hepatice si se complica rapid cu o peritonita gangrenoasa.

Angiocolita ictero-uremigena se manifesta cu un icter intens, portocaliu, cu semnele unei infectii grave si ale unei insuficiente renale acute: oligo-anurie, uremie si tulburari electrolitice.

Angiocolita cronica imbraca tabloul clinic al unei infectii cronice cu evolutie trenanta.

Se manifesta cu subfebrilitate intretaiata de ascensiuni termice trecatoare, cu mialgii, artralgii, fenomene flebitice recidivante. Bolnavul acuza jena dureroasa in hipocondrul drept, are inapetenta, „gura rea”, greturi, limba saburala, constipatie sau puseuri diareice. La examenul obiectiv se constata prezenta unui ficat mare, cu consistenta crescuta si sensibil la presiune.

Investigatii complementare. Hemoleucograma indica o leucocitoza de 10 000 – 20 000, chiar mai mare in forma supurativa, cu polinucleoza neutrofila de 85 – 90%; viteza de sedimentare a hematiilor este foarte accelerata.

Hiperbilirubinemi.a exista in grade variate; in formele grave apar tulburari de coagulare si enzimatice, cu semne ale insuficientei hepatice. in forma de angiocolita ictero-uremigena se vor adauga uree crescuta, acidoza, hiperkaliemie cu hiponatremie. Examenul urinii evidentiaza cresterea urobilinogenului si prezenta bilirubinei, deseori cu semne de atingere renala. Instalarea oliguriei este un semn de gravitate.

Tubajul duodenal este indicat in agiocolitele cronice, cand, la examenul sedimentului din bila B, se constata frecvente leucocite izolate sau grupate, hematii, celule descuamate, mucus. Bilicultura descopera agentul patogen: streptococ, enterococ, colibacil etc.

Examenul radiologie se va face in formele cronice, cand poate decela o litiaza biliara, un neoplasm, modificari de cinetica etc. In formele cronice, precum si dupa vindecarea formelor acute, se vor face investigatii atente, pentru a descoperi cauzele care favorizeaza aparitia bolii: cercetarea cailor biliare, a ficatului, a pancreasului, examene gastro-intestinale, cercetarea focarelor de infectie.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in angiocolitele (colangitele):

Angiocolitele – colangitele