Artroza este o suferinta a cartilagiului articular.

Acesta este un tesut elastic care acopera extremitatile oaselor din articulatii.

În mod normal suprafata acestor cartilagii este foarte neteda, facilitând mobilitatea articulara si absorbind totodata socurile.

Acest lucru este deosebit de important la nivelul articulatiilor mari, care suporta greutatea corpului, cum sunt cele de la picioare si articulatiile coloanei vertebrale.

Pe masura ce artroza progreseaza, suprafata cartilagiilor si a osului de dedesubt devine neregulata, apar excrescente osoase (“ciocuri”, “noduri”).

Consecinta este imposibilitatea culisarii fine a suprafetelor articulare care in schimb se freaca intre ele, mai ales cu ocazia miscarilor solicitante.

Cele mai afectate articulatii sunt: articulatiile temporo-mandibulare, ale umerilor, cotului, incheieturii pumnului, gleznelor si genunchilor.

durere – simptomul care apare primul. Uneori este foarte ascutita. Apare la incercarea de folosire a articulatiei, mai ales daca se exagereaza sau dupa o pauza mai lunga. Durerea poate disparea daca nu se foloseste articulatia. Uneori iradiaza in alte regiuni.

rigiditate – apare dimineata sau dupa repaus. Dispare dupa 1-2 minute de miscare. Rareori determina pierderea completa a libertatii de miscare in articulatia afectata.

limitarea miscarilor – devine dificila efectuarea unor miscari cum ar fi deschiderea capacului unui borcan, curatarea fructelor de coaja, incheierea nasturilor. Uneori semne de inflamatie (tumefactie, roseata, cresterea temperaturii locale, durere).

Inflamatia este mai caracteristica reumatismului acut si artritelor (reumatoida, etc.), dar poate sa apara si in artroza datorita inflamatiei consecutive suprasolicitarii articulatiei.

Care este tratamentulin artroza? Exista mai multe medicamente simptomatice care se pot folosi in artroza. Trebuie subliniat ca ele nu vindeca boala si au efecte secundare, de aceea trebuie folosite cu prudenta.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in artroza:

Artroza