Astmul bronsic este o boala transmisa genetic, ce consta intr-o inflamare cronica a cailor respiratorii, o disfunctie usoara a muschilor si o contractie a bronhiilor.

Astmul bronsic se datoreaza unei sensibilizari a mucoasei bronsice fata de anumiti agenti externi.

Criza de astm bronsic se manifesta printr-o nevoie acuta de aer, respiratie suierata, buze vinete, extremitati reci, transpiratie abundenta, tuse seaca si violenta, expectoratie groasa. In general, se disting patru forme de astm.

Cea mai frecventa este astmul alergic, care poate aparea ca raspuns alergic la polen, praf, mucegai, par de pisica sau cal, vopsele, faina, medicamente, produsc chimice.

O alta forma o reprezinta astmul nervos, datorita stresului, apoi ingustarea lumenului bronsiolelor si unei secretii excesive a mucoaselor genereaza astm bronsic. Astmul cardiac apare in stenoza mitrala cu insuficienta cordului drept.

Factorii declansatori sunt acele substante (sau evenimente) care va pot provoca criza de astm bronsic sau o agravare a starii dvs respiratorii. Pentru cei mai multi dintre dvs, crizele sunt declansate de alergeni.

Alergenul reprezinta o substanta prezenta in mediul inconjurator, inofensiva pentru majoritatea oamenilor, dar care la persoanele cu predispozitie genetica (,,atopice”), declanseaza crize de astm (sau alte manifestari alergice);

Care sunt cei mai importanai alergeni?

 • Praful de casa care contine microorganisme cu potential alergizant (acarieni), invizibile cu ochiul liber (care se hranesc cu particule descuamate de pe piele);
 • Din mediul casnic mucegaiurile, produsele de secretie ale animalelor (pisica si, intr-o mai mica masura cainele), ale pasarilor de casa, hrana pestilor de acvariu, gandacii de bucatarie pot fi la originea crizelor.
 • Daca crizele apar preponderent in anumite perioade ale anului (in lunile mai, iunie, iulie) şi mai ales in zilele calduroase, cu vant, se insotesc de stranut si conjunctivita atunci probabil aveti sensibilizare la polen.
 • Unele medicamente: aspirina, medicatia folosita in reumatologie (diclofenac, indometacin, fenilbutazona), medicatie cardiologica (propranolol, metoprolol) etc. va pot deteriora functia respiratorie;
 • Infectiile respiratorii virale reprezinta adeseori factori importanti in declansarea obstructiei bronsice;
 • Cand crizele de astm apar la locul de munca sau imediat dupa incheierea lucrului, cu disparitia lor in weekend-uri sau concedii, factorul declansator este un alergen (sau iritant ) profesional: faina de grau, medicamente, substante chimice (coloranţi, vopsele, lacuri, formol, acetona) etc.

O serie de factori non-alergici pot declansa crizele (sau intretin inflamatia bronsica):

 • Poluantii atmosferici, ceata, fumul;
 • Aerul rece;
 • Fumatul activ si pasiv;
 • Efortul fizic, mai ales in aer rece, poate declansa o criza in special dupa incetarea eforului;
 • Stresul;
 • Refluxul gastro-esofagian;
 • Factori endocrinieni care pot declansa simptomele premenstrual sau postmenopauza;
 • Colorantii si aditivii alimentari (tartrazina din bauturi racoritoare colorate, ex.Fanta).

Chiar daca nu există restrictii alimentare speciale pentru pacientii astmatici, recomandam totusi sa evitaţi, din cauza posibilelor reactii incrucisate, unele produse cu potential alergizant: capsuni, fragi, zmeura, mure (crude sau preparate!), crustacee, arahide, bauturi racoritoare colorate si produsele conservate cu aditivi alimentari in exces (tartrazină = E102, metabisulfit de sodiu = E223, E224, arome, etc). Uneori chiar oualele (albusul) si pestele pot cauza alergii.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in astm bronsic:

Astm bronsic