Ateroscleroza este o boala vasculara localizata cu predilectie pe arterele mari elastice si arterele musculare ale organismului.

Arterele cele mai afectate de aceasta boala sunt aorta, arterele carotide, arterele ce iriga inima (arterele coronare), arterele ce iriga creierul (arterele cerebrale), arterele picioarelor.

Termenul de ateroscleroza provine din cuvintele grecesti (athero) ce înseamna terci si (sclerosis) care înseamna fibroza, îngrosare, induratie si se refera în special la o leziune avansata – fibroaterom.

Aterosleroza este o boala ce apare înca din copilarie si se dezvolta apoi treptat, atingând un grad mare de dezvoltare dupa vârsta de 40 ani când apar si primele manifestari clinice ale bolii.

Ce modificari vasculare produce aceasta boala?

Un vas de sânge este alcatuit din 3 straturi:

  • Intima ce este acoperita cu un strat de celule endoteliale ce intra în contact cu sangele.
  • Media ce este reprezentata de musculatura vasului.
  • Adventicea ce reprezinta stratul extern al vasului.
    Procesul aterogen se initiaza înca din copilarie când pe intima arterei apar celule incarcate cu grasimi (foam cells). Al doilea stadiu in dezvoltarea bolii este reprezentat de striurile lipidice (fatty streak) care se vad pe peretele arterei ca niste striatii galbui si reprezinta o aglomerare de celule ce contin lipide. Aceste striuri apar din copilarie si preced aparitia placii de aterom.

Placa de aterom are în plus un nucleu de grasimi depuse în afara celulei. Acest nucleu reprezinta locul unde se acumuleaza colesterolul. Atunci când apar straturi fibrotice sau mai multe nuclee lipidice se formeaza placa fibrotica sau fibroateromul ce are tendinta de a se complica (rupere, trombozare) sub actiunea unor factori precipitanti – leziunea complicata.

Care sunt factorii ce induc si promoveaza ateroscleroza?

Principalii factori ce contribuie la aparitia aterosclerozei sunt:

  • Hipertensiunea arteriala care prin stresul crescut asupra endoteliului vascular initiaza ateroscleroza.
  • Colesterolul crescut ce se depune la nivelul placii de aterom.
  • Fumatul ce produce noxe (radicali liberi) ce ataca placa de aterom.
  • Diabetul zaharat ce accelereaza leziunile aterosclerozei.
  • Infectiile cu herpesvirusuri si Chlamydia pneumoniae.

Acesti factori de risc, de obicei prin efectul lor cumulat determina progresia rapida a ateromului sau fibroateromului spre o leziune complicata exprimata constant prin manifestari clinice.

Care sunt manifestarile aterosclerozei?
Ateroscleroza se exprima printr-o gama larga de manifestari, în functie de teritoriul vascular afectat si de gradul de afectare vasculara. Cele mai comune manifestari sunt cele ale cardiopatiei ischemice, accidentelor vasculare cerebrale cât si ale obstruarii arterelor de la membrele inferioare sau superioare.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in ateroscleroza:

Ateroscleroza