Bataturile, se formeaza datorita oaselor care apasa impotriva pantofului si astfel preseaza pielea. Stratul de piele de la suprafata se ingroasa, iritand tesuturile de sub.

Bataturile mari sunt localizate in varful degetelor sau pe o parte a degetului cel mic. Bataturi mici seamana cu ranile deschise si apar de obicei intre degete ca urmare a frecarii acestora.

Bataturile sunt, de fapt, portiuni de piele ingrosata, formate din straturi moarte care nu s-au exfoliat si s-au presat unele in altele. Ele apar cel mai des in urma frecarii pielii de obiecte solide. La inceput sunt dureroase, moi, pielea de la suprafata se ia si pot aparea rani. Apoi insa, zona respectiva nu mai este la fel de sensibila.

De obicei bataturile, se formeaza in zona unde talpa piciorului se intalneste cu degetul mare, pe degetul mic, care este destul de presat de majoritatea incaltarilor, si pe maini, in podul palmei, imediat sub degete.

Pentru a preveni apariţia bătăturilor, optaţi pentru pantofi comozi şi potriviţi mărimii dumneavoastră, încercaţi să folosiţi mănuşi în cazul în care lucraţi cu instrumente de grădină sau genunchiere, dacă ştiţi că veţi sta o perioadă mai îndelungată în genunchi. În cazul în care mergeţi la drum, aplicaţi pe degetele expuse riscului o picătură de cremă, peste care lipiţi un plasture, astfel veţi reduce la zero probabilitatea creării unei bătături.

Chiar dacă sunt dureroase sau nu, ar fi indicat să încercaţi să le îndepărtaţi pentru a evita eventualele complicaţii. În primul rând trebuie să renunţaţi la încălţămintea cu numere prea mici, nepotrivită picioarelor, să purtaţi doar şosete din bumbac şi să evitaţi materialele sintetice.

Este cat se poate de simplu sa identifici o batatura, caci nu multe sunt persoanele care nu s-au confruntat cu asa ceva macar o data de-a lungul vietii. Cand de-abia este formata este imposibil sa nu o observi, caci te va durea. Cand se intareste, devine galbena si nu mai doare, ci capata doar un aspect inestetic. Uneori poate fi confundata cu un neg, dar o poti desosebi, caci este mai tare si nu te deranjeaza daca o atingi.

Din fericire, există metode atât medicale, cât şi naturiste pentru prevenirea şi tratarea bătăturilor…

Printre remediile naturale pentru combaterea bătăturilor se numără tinctura de propolis sau tinctura de rostopască. Cu ajutorul unui leucoplast, puteţi aplica pe zona afectată o bucată de tifon cu tinctură şi să repetaţi acest procedeu până la dispariţia bătăturilor.

Totodată, o frunză de aloe vera, pisată şi ţinută peste bătătură pe parcursul unei nopţi întregi va permite scoaterea sau tăierea acesteia cu uşurinţă. O altă metodă de a scăpa de bătăturile de la picioare este să aplicaţi pe locul respectiv, înainte de culcare, o pastă obţinută dintr-un căţel de usturoi şi puţin oţet.

Precizăm că, înaintea acestor tratamente, piciorul trebuie spălat şi ţinut în apă caldă timp de aproximativ 20 de minute. Cu toate acestea, dacă bătăturile nu dispar după câteva săptămâni şi devin dureroase, vă recomandăm să vizitaţi un medic dermatolog.

Sfatul farmacistului
Inmuiati-va picioarele zilnic in solutie de sulfat de magneziu calda pentru a calma si a subtia bataturile si apoi aplicati o alifie cu aloe (Aloe vera) cu este Hand & Body Lotion, cu galbenele (Catendula officinalis) sau cu hidrocortizon daca bataturile sau zonele de piele cu strat cornos gros au crapat. Cel mai eficace si mai sigur remediu este eliminarea sursei de frecare sau de presiune excesiva care produce ingrosarea stratului cornos sau batatura.

Cateva sugestii pentru evitarea aparitiei bataturilor
Cumpara-ti pantofi in cursul dupa-amiezei sau seara. Picioarele sunt mai umflate si oarecum tensionate, asa incat sansele de a-ti achizitiona pantofi potriviti (adica, nu mai mici decat ar trebui) sunt considerabile.

Anatomic vorbind, se pare ca piciorul stang este putin mai mare decat cel drept. Asa incat probeaza ambii pantofi, pentru a te asigura ca ti se potrivesc.

Intotdeauna fa cativa pasi incaltata cu pantofii pe care intentionezi sa-i cumperi.

Nu cumpara niciodata pantofi stramti sau cu un numar mai mic, in speranta ca “se vor intinde”.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in bataturi:

Bataturile