Boala Dupuytren apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor. Boala apare de obicei la ambele maini si uneori se poate intalni si la nivelul talpilor. Aceasta boala, numita si boala Viking progreseaza foarte lent si de cele mai multe ori nu necesita tratament.

In multe cazuri, afectiunea nu progreseaza si la nivelul degetelor, ramanand doar in zona palmelor.

Din tesultul dintre piele si tendoane (fascie), se ingroasa, limiteaza in cele din urma miscarile, sau produce indoirea degetelor (contractura) si incapacitatea acestora de a se indrepta.

Boala Dupuytren apare cel mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Desi exista tratament, acesta nu vindeca boala.

Cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Se poate considera factorul ereditar ca fiind o cauza, intrucat boala apare mai frecvent in Europa de nord la mai multi membri ai familiei. Ingrosarea tesutului dintre piele si tendoane, numit fascie, se mai asociaza si altor factori:

 • consum de alcool
 • fumatul
 • diabet zaharat
 • tratamentul medicamentos pentru epilepsie

Formele severe de boala pot fi tratate cu succes chirurgical. In orice caz, boala reapare. Recurenta bolii este mai intalnita in urmatoarele cazuri:

 • cand boala apare la o varsta mai tanara
 • cand exista diateza de astfel de afectiune (o tendinta anormala, naturala de progresie spre o forma mai severa)
 • cand exista si o alta boala asociata cu este diabetul
 • nu este inca cunoscut, daca folosirea aparatelor ce vibreaza cum este pichamer-ul, este legata de boala Dupuytren

Boala Dupuytren nu produce durere. Cand aceasta totusi apare, se constata ca este momentul inceputului bolii.

Primele simptome observate in aceasta afectiune sunt:

 • un mic nodul poate fi vizibil sau simtit, aflat la nivelul palmelor sau la baza degetelor. Cateodata poate fi sensibil la palpare, si se subtieaza treptat si incepe sa traga unul sau mai multe degete catre palma.
 • scobitura, care apare la nivelul palmei, cand tesutul afectata dintre piele si tendoane incepe sa traga de piele
 • pe masura ce boala progreseaza, se dezvolta un cordon fibros, la nivelul fasciei si face legatura intre palma si degete, cel mai des cu degetul inelar. Cordonul care trage degetele catre palma, se numeste contractura Dupuytren. In cele din urma va fi imposibila pozitionarea palmei pe o suprafata dreapta, cum ar fi masa. Severitatea contracturii Dupuytren poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi ridicarea unor obiecte cu mana, punerea de manusi pe maini sau spalatul pe maini, facandu-le dificile sau imposibile.
  Exista alte boli care care produc aceleasi simptome, cum ar fi poliartrita reumatoida, sau afectiuni cauzate accidental.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in boala dupuytren:

Boala Dupuytren