Cancerul de ovar este relativ rar, dar grav, deoarece depistarea precoce nu este posibila. Desi s-au facut progrese, diagnosticul este adesea tardiv pentru ca vreun tratament sa mai fie eficient.

Situate de o parte si de alta a uterului, ovarele sunt glande sexuale de 3-5 cm lungime, in forma de migdala.

Rolul lor este dublu:

  • secreta hormoni care ritmeaza ciclurile menstruale: estrogeni si progesteron;
  • elibereaza in fiecare luna un ovul, care este captat de o trompa uterina in care va avea loc, eventual, intalnirea cu spermatozoidul (fecundatia).

In marea majoritate a cazurilor de cancer de ovar, tumora maligna se dezvolta din tesutul mucos sau glandular al ovarului (adenocarcinom).

Frecventa si gravitate
Cancerul de ovar afecteaza 8 femei din 100.000. El se situeaza pe pozitia a patra printre cancerele ginecologice, dupa cancerul de san, cancerul de col uterin si cancerul de endometru (mucoasa care tapeteaza fata interna a uterului), dar este prima cauza de deces prin cancer genital.

Afecteaza femeile de toate varstele, dar mai ales pe cele aflate dupa menopauza.

Gravitatea acestei boli este data de diagnosticul tardiv, care face ca tratamentul sa fie mai dificil de realizat. 75% din cancerele de ovar sunt depistate intr-un stadiu avansat (stadiul III: cancer extins dincolo de pelvis sau stadiul IV: cancer cu metastaze la distanta).

Factori de risc

Mai multi factori de risc sunt asociati cu o frecventa crescuta a acestui tip de cancer:

  • varsta, riscul crescand sensibil dupa 40 de ani si pana la 70 de ani, apoi diminuand peste aceasta varsta;
  • numarul mic de copii si o menopauza precoce;
  • o predispozitie genetica, regasita in sub 5% din cazuri: s-a dovedit ca o mutatie a genei implicate si in predispozitia pentru cancerul de san (gena BRCA1) confera un risc de aparitie a cancerului de ovar de 40% (fata de 0,9% la populatia generala). Aceasta poate explica asocierea relativ frecventa in aceeasi familie a cazurilor de cancere de san si cancere de ovar.

Diagnostic
Diagnosticul acestui tip de cancer este adeseori tardiv, deoarece el se manifesta prin semne foarte putin sugestive si nespecifice, care nu produc ingrijorarea imediata a femeii: dureri abdominale, tulburari menstruale (sangerari in afara menstruatiilor, sau metroragii), tulburari urinare sau intestinale, astenie, scadere in greutate.

Examenul clinic deceleaza o crestere de volum a abdomenului si prezenta unei mase tumorale usor de palpat. Diagnosticul este apoi precizat cu ajutorul a doua examene: ecografia de bazin, care evidentiaza sau nu aspectul suspect al ovarului (sau al celor doua ovare) si tomografia.

Produse naturale Calivita recomandate in cancer de ovar:

Cancer de ovar