Cistita este o inflamatie a vezicii urinare, care se manifesta prin nevoia frecventa de a urina. In general, mictiunea se limiteaza la citeva picaturi, insotita de o senzatie de arsura si, adesea, de dureri localizate in partea de jos a abdomenului. In anumite cazuri, la aceste simptome se adauga si hemoragii.

Temperatura ramane normala, aparitia febrei semnalizand trecerea spre o infectie mai evoluata a cailor urinare.

Cistita atinge mai mult femeile decat barbatii.

La barbati, simptomele sunt mai usoare si, adesea, boala trece fara a fi observata. In cazul femeilor, germenii prezenti in vagin si anus pot urca in vezica, provociand inflamarea mucoasei.

Iritata, vezica urinara se contracta, ceea ce explica nevoia de a urina des. In 90 la suta dintre cazuri, responsabila de aceasta infectie este o bacterie numita Escherichia Coli, care se inmulteste in urina stagnanta.

Cistitele pot fi, in majoritatea cazurilor, primitive, dar si secundare unor alte afectiuni: neoplazice, tuberculoase, litiazice, imunologice, parazitare, endocrine, postmaritale, virale sau fungice.

Un caz particular il reprezinta cistita fara germeni patogeni. Se poate intampla ca, desi simptomele de cistita sa fie prezente, examenele urinare sa nu arate nici o infectie.

Mai frecventa la persoanele varstnice, aceasta iritatie a vezicii se datoreaza unei sensibilitati a mucoasei in perioadele de stres. In acest caz, medicamentele antiinflamatoare pot calma iritatia.

S-a constatat ca iarna, datorita hainelor groase pe care le purtam, organismul se supraincalzeste si acest lucru favorizeaza boala. Cistita este favorizata si de raceala. Vara, datorita nehidratarii corespunzatoare, mai ales la femei, germenii prolifereaza, iar cistita se declanseaza. Alti factori, ca raporturile sexuale, care faciliteaza patrunderea germenilor, frigul, umezeala, stresul, boli precum constipatia sau igiena insuficienta pot favoriza, de asemenea, infectia.

Frecventa cazurilor de cistita creste odata cu varsta dar infectia poate aparea in orice perioada a vietii. O femeie din trei se imbolnaveste de cistita.

Graviditatea este o perioada-cheie, deoarece uterul se mareste, favorizeaza retentia de urina si inmultirea peste masura a bacteriilor. Cistita mai este frecventa la femeile aflate la menopauza, care nu fac tratamente hormonale substitutive.

Si persoanele predispuse la constipatie pot face cistite cronice. Nu trebuie omis un lucru: cistita este o afectiune usoara, dar, netratata, poate antrena complicatii, cum sunt pielonefritele.

Aceste afectiuni se manifesta cu dureri lombare, febra, uneori frisoane, urina tulbure. De aceea, un consult medical, inca de la primele simptome, este obligatoriu.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in cistita:

Cistita