Colita este inflamatia intestinlui gros datorita infectiilor, parazitilor sau unor substante toxice, care poate avea caracter acut sau cronic.

Colonul este localizat in cavitatea abdominala si este impartit in mai multe sectoare, avand per ansamblu rolul de a colecta si stoca deseurile ramase de la digestie.

In etiologia colitelor mai intervin: factori exogeni si endogeni toxici (plumb, bismut, mercur, uraniu), diateza oxalica, carente vitaminice (vitamina PP, B, C, A) si dereglari corticoneurovegetative si neuroendocrine (ovariene, tiroidiene, cortico-suprarenale) ce pot initia sau intretine tulburari diskinetice si trafice la nivelul intestinului (hipersecretii, tulburari de digestie si de absortie protidica, glucidica si lipidica).

Inflamarea intestinului gros provoaca dureri abdominale însotite adeseori de diaree sau constipatie.

Masuri ce trebuiesc luate cand suferim de colita:

  • sa se evite mesele copioase,
  • mancatul prea repede,
  • emotiile mari,
  • nu se consuma lichide in timpul mesei,
  • mesele vor fi luate la ore fixe, de 5 ori pe zi, mestecand alimentele incet si bine,
  • intre mese, vor fi consumate bauturi calde,
  • in timpul noptii, abdomenul va fi invaluit intr-o flanela calduroasa.

Dieta de crutare, neiritanta, trebuie sa excluda condimente, alimente conservate – acestea trebuie sa fie proaspete si pregatite dietetic (fara prajeala), prin fierbere. In colita sunt interzise lichidele foarte reci sau fierbinti, carbogazoase si se recomanda ceaiuri caldute intre mese.

Dietoterapia nu trebuie sa fie privativa ci trebuie luate in consideratie alimentele care-i fac realmente rau bolnavului. Initial, dieta va fi adaptata in functie de aspectul fermentatiei sau putrefactiei scaunului. Se reduc glucidele (fructe crude, lapte) cand scaunele sunt de fermentatie, adaugand carnea slaba, si se exclude carnea si se cresc glucidele atunci cand scaunele sunt de putrefactie.

Un rol important il are echilibrarea activitatii nervoase si vegetative (psihoterapie, medicatie psihotonica, evitarea stres-ului, reglarea emotiilor de munca si viata), corectarea tulburarilor endocrine, a unor carente alimentare si vitaminice, interzicerea fumatului si a consumului de alcool, tratamentul afectiunilor digestive si pelviene.

Alimente interzise: lapte, branzeturi fermentate, smantana, carne de porc, gasca, rata, vanat, rinichi, ficat, sardele grasimi, ciuperci, patlagele rosii, ridichi, sfecla, ciocolata, here, tuica, vin alb.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in colita:

Colita