Coxartroza are importanta crescuta datorita frecventei si a potentialului invalidant pe care il poate avea.

Primul simptom resimtit este durerea, care apare dupa efort prelungit, mers, ridicarea de pe scaun, coborarea scarilor si dispare, sau scade in intensitate in pozitia culcat.

Este localizata in regiunea inghinala si poate iradia in zona fesiera, coapsa si genunchi.

In cazuri mai avansate, dupa durerea de sold, poate sa apara schiopatarea si senzatia de instabilitate a soldului, precum si limitarea mobilitatii articulare, care accentueaza deficitul de mers, de urcare-coborare, asezare “pe vine”, sau “picior peste picior”.

Poate sa apara o atitudine vicioasa cu flectarea coapsei pe bazin, rotatie externa si adductie.

Semnele si simptomele mentionate pot fi insotite de scaderea tonusului si atrofie musculara in regiunea fesiera si anterioara a coapsei.

Examenul radiologic poate arata ingustarea spatiului articular la nivelul soldului, in special supero-extern, insotita de condensare subcondrala. In cazurile mai avansate pot sa apara osteofite (“ciocuri” osoase) la nivelul bazinului si/sau femurului.

Coxartroza poate sa fie primara cand apare intre 40 si 60 de ani, fara cauze evidente si afecteaza, de regula, soldul bilateral, cu evolutie lenta, sau secundara.

Coxartroza secundara apare inainte de 40 de ani, are o evolutie mai rapida si poate fi cauzata mai frecvent de luxatia congenitala de sold, modificari ale unghiurilor colului femural, sau ale formei capului femural, modificari de forma sau pozitie a cotilului (cealalta componenta articulara la sold), necroza capului femural, procese inflamatorii sau infectioase, fracturi ale soldului reduse defectuos.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in coxartroza:

Coxartroza