Degeraturi sau leziuni produse prin frig, care determina modificari ale tesuturilor. Ele pot fi cauzatoare de moarte, daca sunt asociate cu hipotermie sau cu suprainfectia ranilor. Se intalnesc frecvent la persoane care lucreaza iarna in aer liber (soldati) sau la cei care practica sporturi de iarna (schiori, alpinisti) si sunt expusi la frig timp indelungat. Leziunile produse de frig sunt accentuate de deshidratare si de lipsa de oxigen la nivelul celulelor.

Complicatiile pe termen lung ale degeraturilor sunt: amorteli si furnicaturi in extremitati, coloratia anormala a tegumentelor (violacee – spasm al vaselor sanguine), osteoporoza, atrofie, ”dureri fantoma” in extremitatile amputate.

In timpul razboiului din Coreea, degeraturile au fost mai frecvente la soldatii de culoare decat la albi, ceea ce pare sa demonstreze existenta unui determinism genetic.

Majoritatea victimelor sunt barbati, acest lucru putandu-se datora si faptului ca acestia lucreaza mai mult in mediul exterior.

Simptomele pe care le acuza un bolnav cu degeraturi sunt: senzatia de raceala, intepaturi, furnicaturi in zona afectata, dureri, arsuri sau chiar senzatia ca regiunea respectiva este strabatuta de curent electric.

Cele mai afectate zone de degeraturi sunt: obrajii, nasul, urechile, degetele de la maini sau picioare. In functie de gravitatea degeraturilor, acestea se impart in urmatoarele grade:

 • gradul I: roseata pielii, umflaturi, deficit de sensibilitate;
 • gradul II: eritem , umflaturi, basicute cu lichid;
 • gradul III : basicute cu lichid sanguinolent;
 • gradul IV: leziuni care afecteaza muschii, tendoanele si oasele.

Alte semne ale degeraturilor: transpiratie excesiva, hiperemie (roseata intensa a zonelor afectate), pete albastrui sau decolorarea tegumentelor, cangrena, necroza tegumentelor.

Factori predispozanti ai degeraturilor sunt: expunere indelungata la frig, varste extreme, lipsa unui adapost, imobilizari prelungite in frig, abuz de nicotina, alcool sau medicamente vaso-active, oboseala, stress, depresie imunitara, imbracaminte inadecvata sau prea stramta, infectii, ateroscleroza, artrita, diabet, afectiuni ale tiroidei.

Ce putem face inainte ca pacientul sa ajunga la spital?

 • controlul functiilor vitale (bataile inimii, respiratia);
 • inlocuirea hainelor ude cu imbracaminte uscata si calda pentru a limita pierderea suplimentara de caldura;
 • inceperea reincalzirii ariilor afectate cat de repede posibil, daca nu mai exista riscul reexpunerii acestor zone la frig;
 • daca zona degerata este o extremitate, aceasta se poate infasura pe timpul transportului la spital. Nu se administreaza alcool sau sedative, care pot accentua pierderea de caldura si afecta functiile vitale
 • cel mai indicat este ca persoana cu degeraturi sa mearga cu salvatorul la adapost, in loc ca reincalzirea sa inceapa imediat, la locul unde este gasita victima.

Explorari paraclinice in degeraturi:

 • analize care sa depisteze complicatiile: infectii, afectarea ficatului;
 • scintigrafie cu Technetiu 99 pentru determinarea profunzimii afectarii tesuturilor;
 • radiografie pentru depistarea unor fracturi sau dislocari ale ligamentelor, sau evalurea unor complicatii in timp, cum ar fi osteomielita.
 • arteriografia pentru vizualizarea arterelor mari.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in degeraturi:

Degeraturi