Diabetul apare atunci cand pancreasul nu produce insulina suficienta, sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. Insulina este un hormon produs de pancreas care ajuta celulele sa preia glucoza din sange si sa o transforme pentru producerea energiei.

Diabetul se declanseaza cand organismul nu are suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o are pentru transformarea glucozei in energie. Diabetul Tip 2 (cunsocut si ca diabetul varstei adulte) este cea mai obisnuita forma de diabet.

Persoanele cu diabet tip 2 nu pot utiliza eficient insulina. Acestia pot adesea sa-si imbunatateasca starea numai cu modificari in stilul de viata. In multe cazuri medicatia orala este necesara. Cateodata este nevoie de insulina.

Aproape 50% dintre persoanele cu diabet tip 2 nu sunt constiente de starea lor. Pe scurt diabetul este o boala cronica caracterizata prin nivele ridicate ale gucozei in sange (hiperglicemie).

Persoanele cu diabet tip 1 produc foarte putina insulina sau deloc si au nevoie de injectii cu insulina pentru a supravietui. Este cel mai comun tip de diabet la copii si tineri.

Simptomele diabetului (simptome datorate nivelului ridicat al glicemiei in sange)
Sete cronica, excesiva
Gura uscata
Urinare frecventa
Foame mare
Scadere inexplicabila in greutate
Vedere incetosata

La noi in tara se constata existenta unei epidemii de diabet. In lume sunt in momentul de fata peste 180 milioane de bolnavi cu diabet. Pana in 2010 se estimeaza ca vor fi peste 220 milioane de pacienti suferinzi de diabet.

Diabetul predispune la dezvoltarea microangiopatiei generalizate cu consecinte clinice care afecteaza rinichii, ochii si nervii. Nefropatia dibetica este cauza dominanta a complicatiilor renale si este responsabila pentru mai mult de 40% din cazurile de complicatii renale terminale.

Aproape toti pacientii dezvolta in timp retinopatie, si 40-50% progreseaza in retinopatie proliferativa cind diabetul a ajuns la durata de 25 ani de la descoperirea bolii.

Retinopatia diabetica este cea mai importanta cauza a diminuarii vederii in rindul pacientilor sub 60 ani. Mai mult, povara morbiditatii si mortalitatii microvasculare este crescuta la pacientii care sufera de boli microvasculare.

Cele mai importante tehnici pentru managementul diabetului sunt auto-controlul glucosei din sange, monitorizarea pe termen-lung a glicemiei prin masurarea HbA1c, tratamentul cu insulina prin bolus-bazal, si utilizarea dispozitivelor pen pentru insulina. Deasemenea, folosirea agresiva a antihipertensivelor si diminuarea prevalentei fumatului au un impact major in diminuarea complicatiilor microvasculare.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in diabet:

Diabet