Durere lombara este un sindrom frecvent întâlnit în practica medicala. Poate fi determinata de diverse afectiuni ale coloanei vertebrale, precum si a altor aparate sau organe.

Sistemele afectate: musculo-scheletal, nervos.

Incidenta/Prevalenta: 40-80% din pacienti au suferit de dureri lombare cel putin o data în viata. Este cea mai tipica acuza la oficiul medicului de familie.

Semne si simptome
Durerea lombara propriu-zisa (fara iradiere).
Sciatica – durere lombara cu iradiere în partea posterioara a piciorului.
Acute – dureaza pâna la 6 saptamâni, cronice – 6 si mai multe saptamâni.

Cauze – cea mai frecventa cauza este discordanta musculo-articulara survenita în cadrul unui efort fizic.

Probabilitatea infectiei spinale sporeste la pacientii care administreaza injectii intravenoase, la narcomani si la cei cu infectii urinare.

Sindroamele sugestive pentru Cauda Ecvina:

  • retentia de urina (în lipsa retentiei probabilitatea de Cauda Ecvina este de < l: 10000);
  • anestezia perineului;
  • sciatica uni- sau bilaterala;
  • deficite motorii si sensorii;
  • ridicarea anormala a piciorului extins. Semne sugestive de implicare neurologica:
  • acuze de „amortire” sau slabiciune în picioare;
  • sciatica cu iradiere mai jos de genunchi.

Investigatii de laborator – hemograma (când se suspecta cauza infectioasa sau cancer), spectrul investigatiilor de laborator depinde de cauza primara suspectata.

Schimbari morfologice – depind de cauza subiacenta.

Teste speciale – testele Waddel pentru excluderea patologiei neorganice si agravarii (simularii).
nvestigatii instrumentale.

Radiografia coloanei lombare (imagine sa-gitala, frontala). Radiografia nu este utila în durerea lombara acuta, însa este indicata în situatii ca: vârsta peste 50 ani (risc sporit de cancer, fractura de compresie); dureri în repaus (probabilitate mare de suferinte severe); cancer în anamneza (excluderea metastazelor); febra de >38°C durând peste 48 ore; deficit neuromotor; trauma severa (cadere de la înaltime, accident rutier); excluderea lasarilor, daca nu sunt alti factori de risc, de cx. osteoporoza s.a.; ineficienta tratamentului conservativ timp de 4-6 saptamâni; abuz de alcool si droguri (incidenta sporita de osteomielita, traume, fracturi); suspectic clinica de spondilita anchilozanta.

RMN este indicata în urmatoarele situatii clinice: – radiculopatie rezistenta la tratament conservativ; deficit motor focal; mielopatie, suspectie de metastaze; tumoare; osteomielita; discita; abces paraspinal; malformatii vasculare; anomalii spinale înnascute.

TC este indicata în urmatoarele situatii clinice: – traumatism acut (pentru precizarea rezultatelor examenului radiografic; localizarea corpilor straini (ex. fragmente de glonte); evaluarea maladiilor congenitale, de dezvoltare sau de origine tumorala (ex. tumori osoase primare); prezenta contraindicatiilor pentru RMN: implant, pacemaker, claustrofobie.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in durere lombara:

Durere lombara