Emfizemul pulmonar este o afectiune difuza a plamanilor, caracterizata printr-o distensie a alveolelor cu distrugerea peretelui lor.

Mai exact emfizemul pulmonar se caracterizeaza prin inflamarea si dilatarea exagerata a capetelor distale (non–respiratorii) ale bronhiilor pulmonare ca urmare a distrugerii tesuturilor peretilor alveolari, datorita cresterii exagerate a celulelor macrofage cu rolul de a indeparta din alveolele pulmonare orice urma de corp strain si care, prin inhalarea unei mari cantitati de pulberi, ataca parenchimul pulmonar, producand pungi de aer cu diametre mai mari de 1 mm.

Emfizemul pulmonar apare de cele mai multe ori in urma unei bronsite cronice sau a unei bronsite obstructive cronice la fumatorii cu varsta peste 50 de ani.

Emfizemul pulmonar este consecinta distrugerii arhitecturii tesutului pulmonar, adica a peretilor dintre alveole si caile aeriene mici.

Cand boala este avansata, efortul expirator este atat de mare, incat simplul act al respiratiei poate conduce foarte usor la epuizare.

Simptome si cauze

In mod normal, aerul inspirat strabate o retea de cai aeriene ce se ramifica asemenea crengilor unui copac, de la cele cu diametrul cel mai mare (traheea, bronhiile principale), la cele mai mici (bronhiolele terminale) si, in final, ajunge in sacii alveolari si in alveole. In peretii sacilor alveolari exista vase sangvine mici care preiau oxigenul din aerul inspirat si lasa dioxidul de carbon, rezultat din metabolism, in aerul ce va fi expirat.

In emfizem, inflamatia distruge peretii fragili ai sacilor alveolari, iar bronhiolele isi pierd elasticitatea, nu mai raman deschise in timpul expiratului, iar aerul ramane blocat in sacii alveolari.

Principalele manifestari ale emfizemului sunt scurtarea respiratiei si reducerea capacitatii de efort. In timp, respiratia este dificila chiar si in repaus, iar infectiile pulmonare agraveaza si mai mult starea pacientului. Alte semne ale emfizemului pulmonar:

  1. Tuse cronica moderata.

Tusea nu este comuna in randul parcientilor cu emfizem. Atunci cand apare, este uscata, fara expectoratie. O tuse cronica productiva poate indica o alta afectiune obstructiva – bronsita cronica.

  1. Scaderea apetitului si pierderea in greutate.
  2. Oboseala

La bolnavii cu emfizem sever, din cauza epuizarii musculaturii expiratorii, in pozitie orizontala are loc suprasolicitarea diafragmului, de aceea ei sunt nevoiti sa doarma in pozitie semisezanda.

Cauzele care conduc la aparitia emfizemului:

  1. Fumatul. Cea mai frecventa cauza a emfizemului este fumatul. Fumul de tigara distruge cilii din mucoasa respiratorie a arborelui respirator. Acestia au rolul de a curata caile aeriene si a preveni patrunderea in alveole a microbilor, substantelor poluante. In lipsa unor cili sanatosi, substantele iritante raman in caile aeriene si o parte patrund in alveole generand inflamatie si in cele din urma distrugerea tesutului elastic din peretii sacilor alveolari si a bronhiolelor.
  2. Deficienta unei proteine. La un procent mic de bolnavi, emfizemul este consecinta unui defect genetic. Este vorba de deficienta proteinei alfa 1 antitripsina. Acesta are rolul de a proteja tesutul elastic din plamani de actiunea unor enzime. Deficitul de alfa 1 antitripsina conduce la distrugerea progresiva a tesutului pulmonar si in cele din urma la aparitia emfizemului.

Evolutie – Emfizemele pulmonare se traduc printr-o jena respiratorie. Ele risca sa evolueze catre o insuficienta respiratorie cronica cu rasunet asupra functionarii inimii (insuficienta cardiaca).

Tratament – Daca emfizemul pulmonar este legat de o bronsita cronica sau de o dilatare a bronhiilor, tratamentul ei consta mai intai in prevenirea agravarii afectiunii: incetarea fumatului, tratamentul precoce al oricarei infectii bronhopulmonare. Restul tratamentului vizeaza ingrijirea simptomelor.

Planul de 5 zile pentru renuntat la fumat

Produse naturale Calivita recomandate in enfizem pulmonar:

Emfizemul pulmonar