Este un lucru cunoscut ca microflora intestinala are multe functii vitale in organismul uman. Inca din 1908, omul de stiinta de origine rusa, Ilya Mechnikov, a demonstrat ca existenta bacteriilor este necesara pentru “o viata lunga si sanatoasa”.

Exista mai mult de 400 de specii de microorganisme in tractul gastrointestinal al fiecarui om. Unele sunt benefice organismului, traind in simbioza cu organismul. Aceste bacterii sunt cele pe care ar trebui sa le avem in vedere. Ele sunt bifido si lactobacterii. Alte microorganisme pot fi daunatoare pentru noi.

Enterita poate fi definita ca schimbari calitative si cantitative ale microflorei tractului gastrointestinal uman, ceea ce determina reactii clinice specifice, care apar cel mai frecvent datorita unor procese patologice ce au loc in organism.

Enteritele duc la o scadere a capacitatii de aparare a organismului, o inclinatie spre afectiuni infectioase si o crestere a concetratiei histaminei in tesuturi si organe, ceea ce poate avea ca rezultat cresterea reactiilor alergice (luand forma vasculitelor, alergiilor alimentare sau seboreei).

Enterita este unul din factorii care dau evolutia cronica, recurenta a multor afectiuni, aparitia complicatiilor acestor afectiuni si o crestere a riscului de alergii.

Enteritele perturba procesele de digestie si absorbtie a tuturor alimentelor, ceea ce poate duce la deficiente nutritionale, anemie si hipovitaminoze. Dupa unele date statistice, cam 40% din intreaga populatie umana sufera de enterite. Inflamare a intestinelor (in special a intestinului subtire), provocata de iritanti, otravuri, infectii virale sau bacteriene, sau alti factori necunoscuti.

Simptomele sunt variate, dar includ in general: diareea continua sau intermitenta, cateodata cu sange, crampele abdominale, febra, lipsa poftei de mancare sau voma. Complicatii grave pot apare mai ales la bebelusi si oamenii in varsta datorita deshidratarii in urma diareei.

Cum se dezvolta microflora intestinala? Tractul intestinal este steril in timpul dezvoltarii intrauterine. Escherichia coli si streptococii pot fi gasiti in intestin la cateva ore de la nastere; alte microorganisme apar in intestin cam in a 10-a zi dupa nastere. Copiii nascuti prin cezariana au de departe mai putine lactobacterii, fata de copiii nascuti pe cale naturala. Doar copiii hraniti la san au cantitati suficiente de bifidobacterii, ceea ce le confera un risc mai mic de afectiuni intestinale infectioase.

Alimentatia artificiala a sugarilor inseamna ca niciuna din grupele de microorganisme nu va predomina. Compozitia microflorei intestinale la un copil de doi ani este aproape identica cu cea a unui adult. Greutatea totala a florei bacteriene din intreg tubul digestiv este de aproximativ 1.5 kg, greutate care este echivalenta cu greutatea ficatului.

Produse naturale Calivita recomandate in enterita:

Enterita