Daca acum, la inceput, ai citi o definitie, foarte probabil ca nu ai intelege prea mult si ai renunta sa mai citesti. Mai bine citeste explicatiile urmatoare si la sfarsit vei avea si definitia epilepsiei.

In creier sunt centrii nervosi care coordoneaza toata activitatea corpului – este ca unitatea centrala a unui calculator.

Creierul este format din celule nervoase care se numesc neuroni.

Neuronii sunt legati intre ei realizand multe conexiunii.

Astfel se formeaza centrii nervosi. Centrii nervosi sunt grupari de neuroni care comunica intre ei si care au aceeasi actiune (impreuna fac aceleasi lucru in creier).

Acesti centrii nervosi transmit comenzi corpului prin impulsuri nervoase care sunt mici curenti elecrici.

Aceste impulsuri nervoase se transmit prin nervi pana la plaman, inima, muschi, organele de simt, glande.

Pentru a functiona normal organismul – a te misca, a manca, a mirosi, etc., neuronii din centrii nervosi descarca impulsurile intr-un anumit ritm si intensitate.

Daca impulsurile descarcate de centrii nervosi nu au frecventa si intensitatea normala (asa cum este necesar pentru functionarea normala a organismului), apar tulburari neurologice (crize).

IATA DECI DEFINITIA EPILEPSIEI

Tulburarile neurologice – crize – determinate de descarcarea anormala, brusca, a impulsurilor din anumiti centrii nervosi si care se repeta in cursul vietii (evident daca nu sunt tratate).

 • In functie de centrul (sau centrii) nervosi de unde se descarca impulsurile, crizele pot fi:
 • Senzoriale – aceste crize sunt legate de simturi (miros, vaz, auz);
 • Afective – sunt legate de comportamentul psihic al bolnavului;
 • Motorii – se manifesta prin ocntractii ale diferitelor segmente ale corpului;
 • Vegetative – influentaza activitatea intestinelor, a inimii, etc adica a organelor interne.
 • Crizele epileptice sunt de mai multe feluri.
 • Cel mai simplu crizele epileptice se pot impartii in:
 1. Crize epileptice focale (partiale)
 2. Crize epileptice generalizate

Crize epileptice focale (partiale)

In aceste crize impulsurile se descara numai intr-un anumit centru epileptic si aspectul crizei (cum se manifesta bolnavul) depinde de locul de unde se descarca impulsurile

Aceste crize pot fi:

 • Simple – crize epileptice in care bolnavul ramane constient si isi da seama ce se intampla in jurul sau;
 • sunt unele crize in care se misca doar un deget, o mana sau un brat si in timpul asta (adica in criza) bolnavul este constient.
 • Complexe – daca bolnavul nu mai este constient in timpul crizei.
 • Crize epileptice generalizate – cele mai frecvente (si cele mai cunoscute de populatie)

Crizele sunt initiate de un centru nervos, care este denumit focar epileptogen, si acest focar activeaza si alti centrii nervosi si poate cuprinde tot creierul.

 • Daca centrii nervosi descarca impulsuri haotice care sa determine contactia musculaturii, aceeste crize se numesc crize convulsive.

Cum este o criza convulsiva generalizata
(criza tonico clonica – in termenii medicali)

 • Bolnavul isi pierde brusc constienta ;
 • Apar contractii ale mainilor si ale picioarelor;
 • Gura se inclesteaza si muschii toracelui (ai pieptului) se contacta si bolnavul expira fortat (inconstient);
 • Buzele se pot invineti (nu respira bine bolnavul pentru ca nu se relaxeaza muschii toracelui (muschii respiratori);
 • Bolnavul poate sa piarda urina sau materiile fecale;
 • Dupa ce contractiile inceteaza, bolnavul ramane inconstient;
 • Constienta revine incetul cu incetul in cateva minute sau chiar mai mult;
 • Bolnavul nu-si aminteste nimic;
 • Foarte frecvent apare durere de cap, si este obosit (somnoros)

Unele persoane simt inainte de criza ceva special, un miros anume, o mica ameteala, au o anume tulburare de vedere, etc aceasta se numeste aura epileptica si stiu ca in momentul urmator apare o criza.

In cazul acestor persoane, aura epileptica ii avertizeaza ca apare criza si acestia se pot aseza, culca sau se pot opri din activitate, pentru ca in timpul crizei sa nu se accidenteze.

Sunt multe cauze, asa ca daca vrei sa stii mai multe despre cauza epilepsiei la un bolnav anume, mai bine intreaba-ti Medicul de Familie sau pe medicul curant neurolog.

ATENTIE!

EXISTA CRIZE CARE SUNT DECLANSATE DE PRIVITUL LA TELEVIZOR, DE MONITOARELE CALCULATOARELOR SI DE PRIVITUL LUMINII STROBOSCOPICE (DIN DISCOTECA), ETC, DAR NUMAI LA ANUMITE PERSOANE PREDISPUSE

Ce trebuie facut in timpul unei crize ca cea descrisa anterior.

Instructajul facut in scolile medicale si literatura de specialitate indica, ca prima manevra sa fie deschiderea gurii, pentru a-i prinde limba bolnavului, deoarece acesta isi poate inghitii limba.

Intrucat muschii gurii sunt contractati, este putin probabil ca o persoana care nu este antrenata pentru asa ceva, sa reuseasca sa deschida gura bolnavului, in criza.

Este cel mai prudent ca bolnavul sa fie asezat si mentinut pe o parte (pe parte adreapta sau stanga), asa incat sa nu stea cu fata in sus (trebuie tinut cu putere pentru ca se contracta puternic tot corpul). Asa se evita ca bolnavul sa-si inghita limba sau saliva, care poate fi in cantitate mare (“spumele” de care stie mare parte din populatie).

Este mai bine sa nu incerci sa-I deschizi gura cu ceva tare , lemn sau fier pentru ca ii poti rupe dintii, iar daca incerci sa-i deschizi gura cu mana, se poate sa-ti taie degetele in timpul crizei printr-o muscare foarte puternica.

Atentie sa nu fie pus cu gura in jos la pamant sau asternut, pentru ca se poate asfixia (sa nu-I fie astupata gura sau nasul).

FOARTE IMPORTANT

Forma descrisa anterior este cea mai frecventa, dar sunt o multime de alte forme, de la forme simple la forme foarte grave.

Este bine sa stii ca epilepsia poate sa fie ca:

 • Un simplu lesin, fara sa existe contractii ale corpului sau saliva abundenta (spume la gura) ;
 • Exista o criza epileptica in care bolnavul isi pierde pentru un moment constienta, fara sa aibe contractii si nici sa nu cada, dar el este pentru o mica perioada, de la cateva secunde la cateva minute “absent”. Astfel de crize se numesc ABSENTE EPILEPTICE (petit mal).

Atentie !!!!!…!

Daca astfel de crize nu sunt recunoscute si tratate, sau daca bolnavii care au astfel de crize nu se trateaza si nu respecta un anumit regim de viata, se pot intampla accidente care pot fi prevenite.

Cel mai banal si la indemana exemplu, este cel cu soferul care are o astfel de criza (absenta epileptica) in timp ce conduce un autoturism, cand se poate produce un accident rutier.

Produse naturale Calivita recomandate in epilepsie:

Epilepsie