Frigiditatea reprezinta scaderea sau absenta dorintei de apropiere sexuala asociata cu lipsa orgasmului. Cauzele frigiditatii sunt multiple incepand cu cele hormonale pana la cauze neuropsihice.

Cauzele hormonale: Principalii hormoni secretati de ovare sunt estradiolul si progesteronul. Pe langa acesti doi hormoni reprezentativi sexului feminin ovarele secreta si testosteron (hormon specific sexului masculin) dar in cantitate mult mai mica decat la barbat.

Aceata cantitate este insa foarte importanta si la femeie deoarece testosteronul este implicat direct in mentinerea libidoului, atat la barbat cat si la femeie.
Cresterea testosteronului la femeie nu poate depasi anumite valori pentru a nu determina modificari somatice si psihice de multe ori ireversibile (spre exemplu sportivele de performanta care folosesc substante anabolizante inregistreaza o dezvoltare exagerata a clitorisului precum si alte modificari).

O crestere a sintezei de testosteron la nivelul ovarelor asociata cu o receptie buna a acestuia la nivelul scoartei cerebrale confera femeii mai multa initiativa in viata sociala si cea a cuplului precum si un mai mare echilibru emotional.

Dezavantajele acestei caracteristici apar uneori in viata sexuala a femeii deoarece efectul emotional erotic primar pe care sexualitatea masculina o are asupra femeii este mai mic, ceea ce determina uneori pe fondul unui libidou crescut lipsa orgasmului in cadrul unui raport sexual normal, el putand fi obtinut doar printr-o stimulare directa a clitorisului si pe o perioada mai lunga de timp. O femeie normal sexualizata fiind influentata preponderent de estradiol va avea libidoul mai scazut dar va ajunge mai usor la orgasm.

Influenta fizica dar mai ales psihica a testosteronului asupra femeii o determina sa accepte alaturi de ea genul de barbat feminizat care ii permite femeii sa domine in viata de cuplu dar care nu poate avea performante sexuale (sufera de ejaculare precoce, are erectie instabila sau un libidou scazut), ceea ce adanceste si mai mult problema sexuala a femeii.

De aici se nasc multe drame si de obicei situatia cea mai des intalnita este aceea in care legaturile afective sunt foarte puternice dar viata sexuala in cadrul cuplului nu aduce satisfactii nici femeii, nici barbatului. Trebuie precizat insa ca nu acestea sunt singurele cauze hormonale care pot influenta nefavorabil activitatea sexuala a femeii. Cresterea prolactinei in timpul sarcinii si in perioada de alaptare este singura situatie normala fiziologic in care scaderea uneori a libidoului la femeie este justificata.

Cauzele psihogene care conduc la scaderea libidoului si disparitia orgasmului apar in copilarie, la debutul sau pe parcursul vietii sexuale, ca urmare a unor traume psihice, a unei anumite educatii familiale, sociale sau religioase, ori anumite intamplari sau momente neplacute legate de aspectul sexual care marcheaza uneori viata sexuala a femeii pe toata durata ei.

In copilarie influenta principala o are modelul comportamental al parintilor, apoi crearea de catre parinti sau rude apropiate ori dogme religioase a unei imagini deformate despre relatia barbat-femeie. Orice actiune cu tenta sexuala indreptata catre un copil este perceputa de acesta ca fiind nefireasca si reprezinta o trauma deoarece deschiderea catre zona sexuala a existentei are loc in mod normal la pubertate.
Prima experienta sexuala marcheaza la randul ei viata sexuala a viitoarei femei. Este important ca debutul in viata sexuala sa lase o impresie favorabila sau macar neutra, dar ulterior orice alta experienta nefavorabila poate influenta activitatea sexuala.

In general pentru a mentine o relatie sexuala armonioasa atat barbatul cat si femeia nu trebuie niciodata, indiferent de situatie, sa faca aprecieri nefavorabile la adresa partenerului legate de: performantele intelectuale, aspectul fizic, negarea sentimentului de iubire purtat partenerului.

In situatia in care tabloul hormonal este normal, relatia afectiva este armonioasa, compatibilitatea sexuala fizica este buna, starea fizica si psihica normala si totusi orgasmul intarzie sa apara intr-un an de la inceputul unei relatii poate fi implicat obiceiul de a se masturba a multor femei inceput inca din perioada pubertatii cand presiunea hormonala se face pe un organism tanar care raspunde printr-o crestere a libidoului mai greu de controlat.

Sunt situatii in care femeia are o perioada in care viata sexuala este normala dar prin schimbarea partenerului constata lipsa orgasmului. In aceasta situatie dupa un interval de timp incearca sa rezolve problema uneori prin masturbare, decizie incorecta, care poate duce in timp la disparitia orgasmului obtinut in mod normal prin contact sexual, indiferent de partener.

Contrar curentului actual care incurajeaza acesta practica, masturbarea duce la tulburari grave de dinamica sexuala atat la femeie cat si la barbat. De asemenea, vizualizarea, audierea sau lecturarea unor materiale cu tenta pornografica duce la oboseala corticala generala, deoarece la amorsarea actului sexual contribuie toate ariile corticale, care in aceste conditii sunt bombardate inutil cu stimuli erotici.

Este mai normal ca unele curiozitati sexuale sa fie puse in practica cu un partener real decat cu unul imaginar pentru a se ajunge la un echilibru sexual cu un singur partener, chiar daca pentru a-l gasi vor fi sacrificati cativa parteneri mai putin compatibili nevoilor sexuale si afective specifice fiecarui individ.

Produse naturale Calivita recomandate in frigiditate:

Frigiditate