Gripa debuteaza brusc si violent, cu febra de 40.5°C. Febra este insotita de stari de slabiciune si oboseala, tuse uscata, nas care pare sa curga la nesfarsit, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat. Febra poate dura de la 3 la 5 zile.

Dupa vindecare este posibil ca starea de slabiciune si oboseala, tusea, sa mai dureze pana la 3 saptamani. Gripa este des intalnita iarna si primavara devreme.

Virusii gripei sufera mutatii genetice in mod constant si acestea sant majore la fiecare 10 ani. Perioada de incubatie dureaza in general 1-3 zile, dar se poate prelungi pana la 5-8 zile.

Este urmata de perioada manifestarilor clinice acute. Severitatea afectiunii depinde de mai multi factori: starea generala de sanatate a organismului, varsta, contactul anterior cu virusul respectiv.

In functie de factorii implicati, bolnavul poate sa dezvolte una din cele 4 forme de gripa: usoara, medie, severa sau maligna.

In cazul formei usoare de gripa (inclusiv formele sterse si subclinice), temperatura corpului poate ramane in limite normale sau poate sa creasca, nu mai mult de 38°C, simptomele infectioase fiind slab pronuntate, sau chiar sa lipseasca. In cazul formei medii de gripa, temperatura este de pana la 38,5-39,5°C si este insotita de simptomele clasice ale bolii.

Bolnavul de gripa prezinta cefalee, dureri la miscarea globilor oculari, dureri musculare generalizate, febra, frison, dificultate la inghitire, dureri in gat, secretii nazale, tuse.

Simptomele locale: tuse seaca, stranut, nas infundat, rinoree, dureri de gat; acest simptome apar rapid (de la cateva ore la 3 zile) dupa ce persoana a fost infectata.

Simptome sistemice: febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si articulare, astenie etc.

In cazul dezvoltarii formei severe de gripa, temperatura este de 39,5-40,5°C. Fata de simptomele caracteristice formei medii de gripa, la forma severa apar semne de encefalopatie (stari psihotice, acces convulsiv, halucinatii), varsaturi.

Transmiterea gripei se face pe cale respiratorie. Virusul este prezent in secretiile eliminate prin stranut si tuse. Inhalarea acestor particule de secretii determina boala.

Si saliva contine virus gripal, asa ca boala se poate transmite si prin contact direct: de la strangerile de mana la contactul cu obiectele folosite de persoana bolnava.

Evident, este importanta si cantitatea de virus care patrunde in organism, deoarece exista o doza minima infectanta. Daca se atinge acest prag, capacitatea de aparare a organismului este invinsa.

Virusul nu poate fi neutralizat in totalitate de sistemul imunitar si particulele virale incep sa se multiplice si sa invadeze organismul. In cazul formei maligne a gripei apare pericolul serios de deces, mai ales pentru bolnavii din grupele cu risc crescut.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in gripa:

Gripa – influenza virus