Hemoroizi sau rezultatul unor dilatatii ale venelor la nivelul anusului si rectului.

Hemoroizii sunt dilatatii venoase (varicoase), care apar in interiorul canalului anal, la o adancime de circa 4-5 cm, prin dilatarea unor mici pernite venoase in contextul constipatiei, a mostenirii familiale sau a statului prelungit pe sezut (munca de birou).

Fenomenul consta in dilatarea tesutului cavernos cu aparitia maselor hemoroidale care prolabeaza in canalul anal, traumatizarea lor avand drept consecinta sangerarea dupa defecatie, staza venoasa si tromboza, adesea asociate cu edem si fenomene necrotice.

Hemoroizii – clasificari in functie de localizare in
hemoroizi interni – situati in interiorul canalului anal si
hemoroizi externi – iesiti afara din canalul anusului.

Cauzele de aparitiei a hemoroizilor sunt multiple:

 • constipatia cronica
 • sarcina
 • imbatranirea
 • boli de ficat
 • tumori ale rectului ce apasa pe venele de la acest nivel.

Care este simptomatologia in boala hemoroidala (hemoroizi)?

Ca si simptome hemoroizii se manifesta prin sangerare anala, cu sange rosu aprins, urmata de prolabarea hemoroizilor in afara anusului, insotita de secretie anala care pateaza lenjeria si de o senzatie neplacuta de presiune anala, prurit anal (mancarime), tromboze hemoroidale externe, aparitia hemoragiilor dupa defecatie poate duce chiar la anemie.

Odata cu cresterea in volum a hemoroizilor apare prolabarea lor permanenta, tromboza cu edem, strangularea in canalul anal cu modificari necrotice ale tesuturilor. Alte simptome asociate cu prezenta hemoroizilor sunt:

 • senzatie de arsura;
 • umflaturi (proeminente) in zona rectala;
 • fistule, abcese anale;
 • dureri in timpul scaunului;
 • sange in scaun sau pe hartia de toaleta;
 • inflamatii;
 • durere si disconfort la statul in sezut (sofat, munca de birou).

durerea – de intensitate variabila, de la o simpla jena, senzatie de presiune, pana la durere atroce
sangerarea – sange rosu aprins ce apare la sfarsitul scaunului si se observa si pe hartia igienica, de obicei in cantitate mica, dar care repetata poate determina anemie
alunecarea mucoasei anale (prolaps) din cauza efortului de impingere, care se poate permanentiza cu accentuarea disconfortului.

Cum apar hemoroizii ?

Dilatatiile fiziologice (normale) hemoroidale interne sunt fixate si mentinute in pozitia lor normala (la 3-4 cm. in interiorul canalului anal) printr-un tesut musculo-fibro-elastic care are tendinta sa degenereze cu varsta. Aceasta tendinta a putut fi observata incepand chiar cu a treia decada de varsta (dupa 30 de ani). Aceasta deteriorare a tesutului de sustinere conduce la o laxitate (mobilitate) anormala a mijloacelor principale de fixare a hemoroizilor, care nu vor mai fi astfel atasati straturilor profunde ale canalului anal.

Hemoroizii se pot astfel “misca” atunci cand presiunea intrarectala tinde sa creasca (constipatie, defecatie dificila). In punctul maxim tesutul de fixare se rupe, astfel incat hemoroizii interni vor fi permanent prolabati (“cazuti”) la nivelul canalului anal.

Prolapsul este, de fapt, unul dintre simptomele caracteristice afectiunii. Secundar, prolapsul determina distensia componentei vasculare, contribuind la cresterea in dimensiuni a hemoroizilor.

In final, mobilizarea si distensia produc fragilizarea mucoasei care acopera plexul hemoroidal intern, aceasta putandu-se rupe usor, mai ales in cazul constipatiei, determinand astfel aparitia sangerarilor. Cel de-al doilea simptom al hemoroizilor il constituie de fapt tocmai sangerarea.

Determinarea genetica (“mostenirea” ereditara) a deteriorarii tesuturilor de suport ale hemoroizilor interni poate constitui o explicatie plauzibila a incidentei crescute a hemoroizilor in unele familii.

Sfaturi igieno-dietetice in hemoroizi:

evitati condimentele – mustar, piper, ardei iute etc.;
reduceti consumul de alcool si alte bauturi excitante (cafea, ceai negru);
beti multe lichide (minim 2 litri zilnic);
evitati constipatia – consumati multe alimente bogate in fibre (legume verzi, fructe proaspete sau uscate, cereale);

Obiceiuri sanatoase:

evitati sa stati jos timp indelungat (alternati cu plimbari scurte sau gimnastica);
practicati exercitiile fizice in mers regulat – mers, jogging, alergare usoara;
evitati sporturile care favorizeaza maladia hemoroidala (calarie, ciclism, motociclism);

Exista si complicatii ale bolii – tromboza si tromboflebita hemoroidala, extrem de dureroase si de neplacute, care sunt de competenta medicului specialist.

Produse naturale Calivita recomandate in hemoroizi (boala hemoroidala):

Hemoroizi – boala hemoroidala