Hepatita virala A este o boala infectioasa acuta, provocata de virusul hepatic A, care patrunde in organismul uman mai frecvent pe cale bucala, manifestanduse clinic prin fenomene de intoxicatie generala, dereglari ale tractului digestiv, mai cu seama dereglari hepatice, precum si a altor sisteme, insotite sau nu de aparitia icterului.

Hepatita virala A poate sa se prezinte sub mai multe forme, care decurg clinic, sau subclinic. In categoria primelor intra acele forme de infectii, in care se manifesta diferite simptome clinice (subiective, sau obiective); in forma subclinica simptomele clinice lipsesc definitiv.

Formele in care hepatita virala A se manifesta clinic, se impart in icterice, fruste (sterse), anicterice. Conform datelor obtinute in urma cercetarilor, formele atipice ale hepatitei virala A se intalnesc destul de des. La forma icterica, sindromul citolitic se intalneste cel mai frecvent si, de regula, este prezent la toate cu manifestari clinice.

Caracteristic pentru aceasta forma de maladie este ciclicitatea ei, adica schimbarea succesiva a perioadelor de incubatie, preicterica (prodromala), icterioa, de convalescenta. In perioada data se disting stadiile de crestere a icterului, de culminare si de declin.

Incubatia – variaza intre 7 si 50 zile, mai frecvent 15-30 zile.

Perioada preicterica in perioada preicterica sa intalnesc: sindromul gripal dispepsic, astenovegetativ si combinat. Durata perioadei preicterice variaza intre 2 – 14 zile (mai frecvent 5 – 7 zile).

Aceasta perioada cuprinde simptomatologia pana la aparitia icterului. Tabloul clinic al acestei perioade este destul de polimorf.

Manifestarile generale de tip infectios constau din febra (fara frisoane) moderata (uneori discreta), nesesizata de bolnav, care dureaza 3-5 zile, uneori poate atinge cifra de 39┬░ si mai mare. Febra este ├«nsotita deseori de dureri musculare, mai rar si de manifestari catarale respiratorii, care pot domina in tabloul clinic, realizand tipul de debut “gripal” al hepatitei virala A. Manifestarile digestive sunt cele mai frecvente.

Ele sunt alcatuite din anorexie, modificari ale sensibilitatii gustative si olfactive (desgust de a fuma), greata, varsaturi, dureri epigastrice, senzatie de greutate in hipocondrul drept, balonari abdominale, constipatii sau diaree. Starea de greata si varsaturile pot fi uneori atat de intense, incat boala se poate confunda cu o toxiinfectie alimentara. Intoleranta fata de alimente poate fi absoluta. Cand simptoamele digestive domina tabloul clinic al perioadei preicterice se realizeaza prin sindromul dispepsic (60 – 80% din cazuri).

Produse naturale Calivita recomandate in hepatita virala A:

Hepatita virala A