Hepatita virala B este o boala infectioasa determinata de virusul hepatic B, transmis mai frecvent pe cale parenterala, manifestanau-se clinic prin evolutia variata de la purtatori si forme usoare pana la cele grave cu un potential de trecere in stare cronica.

Perioada de incubatie dureaza – 45 – 120 – 180 zile.

Perioada preicterica. La formele icterice dupa perioada de incubatie urmeaza perioada preicterica. Durata ei este de la 4 – 5 zile pana la 3 – 4 saptamani.

Debutul bolii este lent, cu pierderea poftei de mancare, greata, voma, dureri sub rebordul drept ori in regiunea epigastrica (sindromul dispepsic); prin oboseala, cefalee, indispozitie generala (sindromul astenic); prin dureri in articulatii, fara schimbari in dimensiuni si functie (sindromul artralgic).

Mai rar se intalneste (30 – 40% din cazuri) febra; la unii bolnavi ea e moderata pana la 37,5°, la altii – atinge 38,1-38,0°. Durata febrei e de cateva zile, uneori si mai mult. In aceasta perioada se intalneste si asa simptom clinic, ca pruritul cutanat.

Unul din semnele precoce ale bolii este modificarea culorii urinei, care devine bruna – cenusie ca berea si se observa cu 1-2 zile inainte de aparitia icterului, scaunul poate capata o culoare cenusie, la examenarea bolnavului în aceasta perioada pe piele pot fi observate uneori eruptii, la toti bolnavii se mareste ficatul in volum, la unii insa si splina (30%).

Perioada icterica. Perioada icterica incepe cand apare icterul, care se observa mai intai la sclerele ochilor, palatul dur, iar apoi pe toate tegumentele si mucoasele vizibile. La inceput, pielea are o culoare galbena – deschisa, treptat culoarea se intensifica, ajungand la maximum dupa a 2-a saptamana din perioada icterica.

Cu aparitia icterului, starea bolnavului nu se amelioreaza, ci dimpotriva, semnele clinice de intoxicatie generala (anorexia, greata permanenta, voma repetata, cefalee, ameteala, dureri in rebordul drept etc.) se intensifica. Uneori apar semne hemoragice (hemoragii din nas, gingie, menstruatii abundente). Durata perioadei icterice este de 3-4, iar uneori si pîna la 5-6 saptamîni.

Perioada de convalescenta se caracterizeaza prin ameliorarea starii generale: icterul dispare, pofta de mâncare este vadita, culoarea urinei si a scaunului devin normale, Se mai pot pastra asa senine clinice: dureri ori senzatia de greutate în rebordul drept, slabiciune generala moderata.

HVB în afara de forma icterica poate avea si alte forme clinice, ca: anicterica, frusta, subclinica si inaparenta. Ultimile continua sa fie studiate odata cu determinarea markerilor acestei infectii.

O forma a infectiei B prezinta si purtatorii de HBsAg care poate fi acuta si cronica. La purtatori lipsesc semnele clinice, morfologice si biochimice.

Pentru clinicisti este foarte important de a diferentia pe adevaratii purtatori, “purtatori sanatosi” de bolnavii de hepatita virala cronica persistenta, unde manifestarile clinice sunt minime. HVB poate evolua in forma prelungita (de la 3 pana la 6 luni).

Ea este frecventa in HVB, fiind de mai multe forme: hepatita prelungita simpla, persistenta, colestatica si cu recrudescente (ondulata, recidevanta). HVB evoluaza in forma usoara, medie, grava si foarte grava (f ulminanta).

Criterii clinice de severitate a bolii sînt prezentate prin gradul de intensitate a icterului si simptoame de intoxicatie generala; schimbari neuropshicie (cefalee, vertijuri, tremuraturi involuntare ale degetelor, insomnie, somnolenta, slabiciune generala accentuata), agravarea simptomelor digestive (anorexie, greata, voma repetata) si sindromul hemoragic (epistaxis, purpura cutanata ect.) In formele usoare semnele clinice de intoxicatie generala lipsesc, ori sunt putin pronuntate, icterul este moderat. In formele medii simptomele de intoxicatie generale sînt moderate, iar icterul pronuntat, în formele grave semnele clinice de intoxicatie generala sînt accentuate, icterul devine intens.

Produse naturale Calivita recomandate in hepatita virala B:

Hepatita virala B