Hepatita virala C în structura morbiditatii prin HV variaza de la 11,6% (D.P.Francis si al., 1934) pana la 26% (H.Hofmann, 1990).

Dupa aplicarea în practica a testului specific de diagnostic al HVC (adica depistarea de anticorpi ai virusului Hepatitei virala C anti-HVC, care constituie o dovada a prezentei virusului HVC), a devenit posibla studierea particularitatilor epidemiologice, clinice si de laborator ale acestei infectii, a rolului ei in patogenia hepatitelor cronice si a cirozei hepatice printre diferitele categorii ale populatiei.

Dupa cum s-a stabilit, hepatita virala C (HVC), cu mecanism parenteral de infectare, asa cum se numea înainte, are o raspandire larga si alcatuieste 10-30% din numarul total al HV.

HVC a fost depistata atat sub forma sporadica, cat si sub forma de focare epidemice printre pacientii diferitor stationare si donatori de sange sau plasma.

Printre afectiunile virale cronice ale ficatului un rol important il joaca si HVC. Drept surse de infectie servesc atat persoanele cu forme acute si cronice de HVC, cat si purtatorii de virusuri asimptomatici. Sursa de aceasta infectie pot fi bolnavii cu forme atipice si chiar purtatorii virusului. Frecventa ultimilor este diferita si variaza intre 0,5 – 7%.

Molipsirea cu virusul C este posibila prin transfuzii sanguine si a componentilor lui, prin efectuarea diferitor interventii parenterale, chirurgicale, stomatologice etc, pa cale verticala, prin continutul vaginal si alte medii biologice de la purtatori sau bolnavi de HVC.

Virusul HVC, depistat în 1969, este un ARN inspiralat – arbovirus genul Flavivirus, familia Togaviridae, contine circa 10 mii nucleotide si are un continut esential lipidic, cu diametrul pâna la 30nm.

Savantii niponi considera posibili doi agenti patogeni ai HVC: tulpina H (tip 1), rezistenta la tratarea cu cloroform si generatoare de modificari în nucleul hepatocitelor afectate doar la oameni si tulpina F (tip. 2), sensibila la tratarea cu cloroform, indicatoare de structuri tubulare în hepatocite la cimpanzeii inoculati cu serul bolnavilor de HVC.

Proprietatile fizico-chimice ale virusului au fost determinate prin clonarea moleculara a genomului, cultivat pe E.coli. Virusul HVC devine inactiv, fiind tratat cu o solutie de formalina în proportie de 1:1000, la temperatura de 37°C în decurs de 96 de ore, pasteurizarea la 60°C – 10 ore, iar încalzirea la temperatura 100°C – 45 de minute.

Pentru starea inactiva a virusului în plasma care serveste drept sursa pentru pregatirea factorilor VIII si IX, se aplica tratarea combinata cu B – propilacton si raze ultraviolete. Dupa opinia unor autori (Kingdon, 1987), virusul HVC este rezistent la metodele de inactivare ale altor virusuri (HVA, HVB etc.).

Epidemiologia. Ponderea HVC în structura morbiditatii este determinata de zona geografica, contingentul bolnavilor, vârsta lor etc. Sursele de infectie sunt purtatorii asimptomatici, acuti (pâna la 3-6 luni) si cronici (mai mult de 3-6 luni), bolnavii cu forme cronice si acute, icterice si anicterice, clinice si subclinice ale HVC.

La infectarea experimentala a cimpanzeilor s-a constatat ca viremia (tip 1) începe cu 12 zile (2 saptamâni dupa infectare,) pâna la aparitia simptomelor clinice, dureaza pâna la 8-24 de saptamâni în caz de vindecare si pâna la 7-12 ani si mai mult în caz de cronicizare.

S-au constatat cazuri de îmbolnavire a recipientilor cu HVC dupa transfuzia de plasma de la donatori, peste 7-37 de zile s-au îmbolnavit de HVC, forma icterica.

Mecanismul de infectare este parenteral. Virusul HVC se contine în sângele purtatorilor si al bolnavilor ei, respectiv, în toate mediile biologice (saliva, laptele, secretiile vaginale, sperma etc.), dar concentratia lui în substratele enumerate este mai mica. decât a virusului HVB (Chiron Corp, Smeryville, 1989).

HVC a fost înregistrata nu numai în urma transfuziilor, dar si dupa diverse manorere parenterale – cazuri separate sau în forma de focare nozocomiale. Receptivitatea la HVC este generala, dar formele clinice se întâlnesc rar – 25-40% (R.Hopkins, 1981).

Produse naturale Calivita recomandate in hepatita virala C:

Hepatita virala C