Hernia reprezinta o categorie de afectiuni in care organe abdominale (in special portiuni din intestinul subtire) ies din cavitatea abdominala prin zonele slabe ale stratului de muschi care formeaza peretele acestei cavitati.

Cele mai frecvente hernii sunt cele inghinale (aproximativ 80%).

Hernia se manifesta prin aparitia unei “umflaturi” in regiunea inferioara a abdomenului, chiar deasupra incheieturii coapsei.

Cel mai adesea, herniile apar la barbati (90%) dupa un efort de ridicare. Pot progresa catre scrot la barbati (si in acest caz se numesc hernii inghino-scrotale) si respectiv catre labiile mari, la femei.

Ceea ce face ca hernia sa puna in pericol viata este evolutia ei posibila catre incarcerare, situatie in care orificiul prin care a trecut intestinul subtire in afara cavitatii abdominale se strange si opreste fluxul de sange catre portiunea respectiva de intestin.

Aceasta se necrozeaza, constituind un mediu prielnic pentru dezvoltarea microbilor si o sursa de septicemie. Hernia incarcerata poate reprezenta un baraj in calea progresiei continutului intestinal, producand ocluzia intestinala (popular cunoscuta ca “incurcatura de mate”).

In ambele situatii, fara interventie chirurgicala si uneori in ciuda acesteia, evolutia poate fi fatala.

Incurcatura de mate.

Orice formatiune aparuta in partea inferioara si laterala a abdomenului trebuie sa constituie un motiv pentru a ne prezenta la medic pentru ca acesta sa stabileasca diagnosticul de hernie sau sa excluda alte boli care se pot manifesta in mod asemanator. In functie de stadiul de evolutie medicul va hotari care este tratamentul adecvat.

Daca hernia este de mici dimensiuni si reductibila, se recomanda un tratament conservator care consta in exercitii fizice ce vizeaza cresterea tonusului musculaturii abdominale, purtarea unui brau si evitarea ridicarii de greutati si a efortului de tuse.

In cazul unei hernii de dimensiuni mari sau ireductibile este necesara interventia chirurgicala, aceasta fiind o urgenta in cazul incarcerarii herniei.

Herniile pot deveni o problema medicala serioasa prin complicatiile lor care pot pune in pericol viata pacientului daca nu se intervine in timp util.

Hernia