Termenul de “herpes” este cunoscut in popor, fiind atribuit mai ales leziunilor buzelor. In general, pacientii considera ca herpesul este o boala usoara, fara complicatii, pe care o “trateaza” singuri la domiciliu cu diverse “leacuri babesti” ineficiente, cum ar fi pasta de dinti, otetul, scrumul de tigara, frunzele de varza, lingura de lemn incinsa, ness etc.

Putini stiu insa ca herpesul este o infectie virala, foarte contagioasa, recidivanta, care poate avea complicatii serioase la nou-nascut si la bolnavii cu imunodepresie (imunitate scazuta).

Virusurile herpes simplex 1 si herpes simplex 2 au un caracter comun numit “latenta”. Aceasta inseamna ca dupa primul contact al virusului cu organismul, numit “primoinfectie”, virusul nu este complet eliminat din organism.

El va persista toata viata, in stare latenta (“adormit”), in interiorul unor celule nervoase. In timpul latentei virusul nu produce nici un simptom insa, in prezenta unor factori favorizanti, el se reactiveaza (“se trezeste”) si va produce recurentele (recidivele) herpetice.

In acest articol ne vom opri asupra infectiei cu herpes simplex 1 – la nivelul buzelor. Aceasta este singura forma de herpes care poate fi tratata de catre pacienti prin auto-medicatie. Pentru toate celelalte forme de herpes este obligatoriu ca pacientii sa consulte medicul.

Raspandirea infectiei in lume

Infectia herpes simplex 1 este foarte raspandita in lume, incidenta ei aflandu-se intr-o continua crestere. Se apreciaza ca raspandirea infectiei herpes simplex 1 la adulti este de peste 80% in tarile slab dezvoltate (Africa, Asia, America de Sud) si sub 60% in tarile dezvoltate. Aceasta infectie afecteaza cu precadere paturile sociale sarace, unde nerespectarea regulilor de igiena, promiscuitatea, lipsa educatiei sanitare favorizeaza raspandirea infectiei.

Caile de transmitere a infectiei

Herpes simplex 1 se transmite de la o persoana la alta prin sarut, ca urmare a contactului cu saliva si leziunile de pe buze.

Transmiterea infectiei prin intermediul obiectelor contaminate (periute de dinti, prosoape, batiste, pahare, tacimuri etc.) este posibila, dar mai rar intalnita.

Este posibil ca pacientul sa-si autoinfecteze alte zone (organe genitale, ochi, degete) prin intermediul degetelor contaminate.

Simptomele la primul contact cu virusul

La primul contact cu herpes simplex 1, numit primoinfectie, in 90% din cazuri nu exista nici un simptom, infectia trecand total neobservata. Restul de 10% din cazuri au simptome caracteristice: febra (38-39 grade C), usturimi la nivelul mucoasei cavitatii bucale, dureri la inghitit, grupuri de vezicule (basicute) pline cu lichid localizate la nivelul buzelor, care se pot extinde in jurul gurii si catre mucoasa cavitatii bucale, limba, gingii si faringe.

Veziculele de pe piele se sparg si se tranforma in niste cruste (coji), care apoi cad fara a lasa cicatrici. Evolutia este favorabila, cu vindecare in 1-2 saptamani.

Rareori, mai ales la copiii sub 1 an, virusul disemineaza in creier, producand encefalita herpetica, care in absenta tratamentului cu acyclovir este mortala in peste 80% din cazuri.

Simptomele recurentelor (recidivelor) herpetice

Recurenta herpetica apare prin reactivarea virusului existent deja in stare latenta in organism. Un studiu realizat in februarie 1998 asupra unui lot de 747 persoane aparent sanatoase din Romania arata ca peste 37% din populatia tarii sufera de recurente herpetice la nivelul buzelor.

Factorii favorizanti ai reactivarii sunt: stresul, surmenajul, expunerea prelungita la soare sau frig, febra, ciclul menstrual, tratamentele stomatologice, starile de imunodepresie (SIDA, cancere, leucemii etc.)

Recurentele sunt declansate de factorii favorizanti mentionati mai sus si de multe ori pacientul ajunge sa-si cunoasca factorul declansator, pe care il poate evita. In majoritatea cazurilor, bolnavul presimte recidiva cu 12-24 h inainte, prin aparitia de durere, usturimi, arsuri sau mancarime pe locul viitoarelor leziuni. Apoi apar “buchetele” de vezicule la nivelul buzei, care se sparg si se transforma in cruste. Recurentele au intotdeauna aceeasi localizare.

De multe ori bolnavii sunt deranjati mai mult de aspectul inestetic al leziunilor, fapt care, in cazul femeilor, poate duce la un sindrom depresiv. Cand recurentele apar la nivelul ochiului si nu sunt tratate corect cu Acyclovir se poate ajunge la orbire. Bolnavii cu imunodepresie fac recurente frecvente, cu leziuni profunde si hemoragice care se pot extinde pe restul pielii, plamani, ficat sau creier.

Produse naturale Calivita cu eficienta maxima in herpes:

Herpes