Hipercolesterolemie – reprezinta un factor de risc major pentru afectiunile cardiovasculare.

Hipercolesterolemia nu prezinta simptome specifice si multa lume se confrunta cu aceasta problema fara ca macar sa o stie.

Persoanele care au 20 de ani ca si persoanele mai in varsta ar trebui sa-si faca analizele privind nivelul colesterolului la fiecare cinci ani cel putin.

Este benefic sa recurgi la testul care iti prezinta profilul lipoproteinic pentru a afla nivelul colesterolului.

Rezultatele acestui test se pot afla la maxim o zi distanta dupa ce au fost efectuate analizele.

Ele ofera informatii despre colesterolul total, colesterolul “rau” LDL, colesterolul “bun” HDL si trigliceride. Specialistii au stabilit limitele superioare si pe cele inferioare pentru fiecare dintre categoriile colesterolului.

Daca nu poti efectua “profilul proteinic”, este suficient sa cunosti valorile colesterolului total si ale colesterolului HDL pentru a afla daca esti predispus hipercolesterolemiei.

Daca prezinti un nivel ridicat al colesterolului, va trebui sa optezi pentru repetarea analizelor, urmand indicatiile medicului specialist.

Informatii de baza despre colesterol

Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne.

Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor.

Dar, organismul are nevoie doar de o mica cantitate de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana.

Este important sa iti masori periodic nivelul colesterolului, deoarece hipercolesterolemia nu doare si nu se manifesta in nici un fel. Nu o poti depista decat facandu-ti analizele de sange (colesterol total, HDL-colesterol, trigliceride – din acestea trei se calculeaza LDL – colesterolul). Este bine ca fiecare persoana sa isi cunoasca nivelul colesterolului pentru a evita hipercolesterolemia. Daca la 20 – 25 de ani valoarea acestuia este normala, atunci nu este necesara repetarea analizelor decat o data la 5 ani.

Valoarea normala a colesterolul total este in medie 180 mg/100 ml sange.

Colesterolul LDL trebuie sa fie mai mic sau egal cu valoarea 1,5 g/l, iar LDL trebuie sa fie cel mult de 2 ori mai mare decat HDL.

Cu cat HDL e mai mare, cu atat e mai scazut riscul aparitiei unei maladii coronariene. Daca valoarea colesterolului total depaseste 3 g, este necesar sa incepi sa iti modifici dieta.

Colesterol “bun” si colesterol “rau”

Ai auzit deseori vorbindu-se de colesterolul LDL si HDL, de colesterolul “rau” si cel “bun”, dar termenii iti sunt putin neclari. Incercam sa-ti explicam toate acestea. Inainte de toate, trebuie sa stii ca nu exista doua molecule diferite de colesterol, ci doar doua moduri diferite in care acesta este transportat prin sange.

Colesterolul “circula” prin sange “agatat” de lipoproteine. Lipoproteinele LDL (lipoproteine cu densitate mica), cele care il transporta la celule, favorizeaza formarea placilor de aterom. Lipoproteinele HDL (lipoproteine cu densitate mare) sunt benefice, caci ele recupereaza surplusul de colesterol din celule si il readuc la ficat, pentru a fi distrus.

Daca o persoana produce prea multe proteine LDL, cele HDL nu vor putea face fata sarcinilor, iar deseurile se vor acumula putin cate putin in artere, ajungand, in final, sa perturbe grav circulatia sangelui si activitatea inimii. Asadar, colesterolul LDL este cel “rau”, iar colesterolul HDL cel “bun”.

Produs natural Calivita eficient in hipercolesterolemie

Hipercolesterolemie