Hipomagneziemie reprezinta scaderea concentratiei de magneziu sub 1,7 mg/dl sau 0,75 mmoli/l.

Cauze de hipomagneziemie:

  • Aport alimentar scazut;
  • Nutritia parenterala;
  • Hiperparatiroidismul;
  • Hipoparatiroidismul;
  • Hipertiroidismul;
  • Alcoolismul cronic;
  • Medicamente (diuretice, agenti osmotici)

Hipocalcemia sau hipomagneziemia pot fi asimptomatice sau se pot manifesta clinic prin crampe musculare (ce afecteaza in special musculatura spatelui si a gambelor) pana la criza de tetanie.

Criza de tetanie debuteaza prin paralizii (amorteli) la nivelul limbii, degetelor, picioarelor, dureri musculare pana la spasm laringian si convulsii generalizate. In cazul hipomagneziemiei apar frecvent fasciculatiile musculare.

Tratamentul are ca scop restabilirea rapida a concentratiei de calciu si magneziu prin administrarea de sulfat de magneziu 20 % sau gluconat de calciu intravenos. Se recomanda si un medicament pentru scaderea anxietatii.

Pe termen lung, ca tratament se pot administra preparate care contin vitamina D, Ca sau magneziu. Se recomanda dozarea concentratiei de calciu si magneziu in sange si efectuarea unor consulturi de specialitate pentru excluderea cauzelor de hipocalcemie sau hipomagneziemie descrise mai sus.

Atacul de panica este o stare de anxietate caracterizata prin neliniste, tensiune, agitatie, tulburari de concentratie, tinitus (zgomote in urechi), palpitatii, indusa de stres sau evenimente cotidiene.

In timpul atacului de panica creste frecventa si numarul respiratiilor, apar dureri toracice, parestezii, scad concentratiile de calciu si magneziu.

Tratamentul consta in respiratie in punga, medicamente pentru scaderea anxietatii, administrarea de calciu sau magneziu intravenos.

Produse naturale Calivita recomandate in hipomagnezie:

Hipomagneziemie