Incontinenta urinara este “pierderea de urina pe cale naturala la timp nepotrivit si in loc nepotrivit”.

Aceasta arata ca rezervorul vezical isi pierde capacitatea de inmagazinare a urinii si ca aceasta curge necontrolat, imposibil de stapânit, in repaus sau la efort, complet sau incomplet.

Mai putem defini incontinenta urinara ca pierderea controlului constient si voluntar al continentei urinare.

Principalele cauze ale incontinentei urinare sunt:

  • Disfunctia sfincteriana – apare cel mai frecvent la femeile cu multe nasteri in antecedent, cu traumatisme sfincteriene repetate.

Sfincterul controlat voluntar mai poate fi lezat in traumatisme directe, in infectii urinare puternice si repetate, inflamatii locale sau in urma unor gesturi medicale cum ar fi tratamentul endoscopic al adenomului de prostata la barbati.

Disfunctia sfincteriana mai poate aparea secundar unor leziuni nervoase, vasculite sau sfincterul poate lipsi congenital insa, in rare situatii.

  • Cauze vezicale – cea mai frecventa situatie intalnita este reprezentata de retentia incompleta de urina cu dilatatia vezicii urinare, situatie in care pacientul urineaza foarte putin, prin “prea plin”.

Alte cauze vezicale sunt reprezentate de pierderea volumului vezical secundar unei cistite, tumori, compresie din exterior, calcul.

  • Cauzele uretrale – de incontinenta urinara sunt, cel mai frecvent, reprezentate de leziuni uretrale in regiunea in care sfincterul o inconjoara, calculi inclavati, infectii, corpi straini sau tumori.
  • Cauze neurologice – sunt reprezentate de totalitatea leziunilor neurologice centrale sau periferice, care apar la nivelul structurilor nervoase ce controleaza contentia.
  • Incontinenta psihogena – poate aparea in sindroame psihotice complexe, in nevroze, isterie, schizofrenie.

Forme clinice ale incontinentei:

  • Insuficienta sfincteriana la femeie reprezinta cea mai frecventa forma clinica si are trei grade in functie de efortul fizic la care apare; poate fi pasagera ( in cursul sarcinii) sau definitiva. Acest tip de incontinenta urinara se datoreaza tulburarilor sfincteriene si modificarilor de statica genitala, ce implica anomalii de pozitie ale uretrei si colului vezicii urinare.
  • Incontinenta postoperatorie la barbat se datoreaza leziunilor sfincteriene aparute dupa operatia de prostata facuta clasic – mai rar – sau dupa rezectia endoscopica, cand este afectat sfincterul striat, controlat voluntar.
  • Incontinenta urinara neurogena apare in afectiunile nervoase, cel mai frecvent traumatice, care implica inervatia vezicala si sfincteriana. Mai este observata in leziunile medulare grave cu paralizie perineala completa.
  • Incontinenta prin “prea plin” apare in retentia incompleta de urina, in care pacientul pierde involuntar ceea ce depaseste capacitatea vezicii pline.

Produse naturale Calivita recomandate in incontinenta urinara:

Incontinenta urinara