Infertilitatea poate fi definita in multe feluri. Definitia cea mai raspandita este lipsa unei sarcini dupa un an de relatii sexuale neprotejate.

In Europa infertilitatea afecteaza 10%-15% din cupluri. Lipsa sarcinii dupa doi ani de relatii sexuale neprotejate se constata la 5%-6% din cupluri.

Cauza infertilitatii poate fi cauzata de Factori Feminini, Factori masculini, Factori combinati sau Cauze inexplicabile.

In fiecare din aceste categorii este util sa se considere pacientii ca fiind sterili sau sub-fertili. Numarul pacientilor cu adevarat sterili este foarte mic si in cadrul categoriei de subfertili exista intoteauna o sansa de sarcina spontana.

Partenerul masculin

Bineinteles este important sa se determine daca partenerul masculin nu este impotent. De aceea este important sa se verifice functia testiculara si functia spermatica.

Analiza spermei inseamna verificarea numarului spermatozoizilor, formei si motilitatii. Daca spermograma arata existenta unor anomalii este important ca ea sa se repete dupa 6-12 saptamani pentru ca functia spermatica poate sa varieze si poate sa se refaca.

Este necesar de asemenea sa se faca teste de sange pentru a se verifica hormonii FSH si Testosteron; in functie de rezultatul acestor teste se vor efectua si alte teste cum ar fi masurarea nivelului prolactinei. Daca testele de mai sus nu indica in mod clar o cauza pentru infertilitatea masculina, atunci este nevoie de mai multe investigatii.

Ecografia testiculara poate fi utila pentru detectarea unor anomalii cum ar fi varicocelul sau chiar eventuale tumori. Prin colectarea unor probe pentru analiza bacteriologica se poate identifica prostatita care se poate trata cu antibiotice.

Uneori chiar si testele genetice sunt necesare. In ultima vreme s-au facut progrese considerabile in ceea ce priveste testul functiei spermatice.

Produse naturale Calivita recomandate in infertilitate masculina:

Infertilitate masculina