Inflamatia este o reactie nespecifica de aparare a organismului.

Se spune despre inflamatie ca este o reactie nespecifica deoarece in toate cazurile in care organismul este agresionat, initial acesta se apara prin inflamatie.

In etapa urmatoare, la inflamatie se adauga si alte forme de aparare, specifice pentru agentul care a agresionat organismul.

Asta inseamna ca daca intr-o anume parte a organismului (sau in tot organismul) gasesti semene ale inflamatiei, nu poti spune decat ca organismul se apara la ceva care l-a deranjat, dar nu poti spune cu precizie ce anume l-a deranjat, decat daca bolnavul iti da mai multe informatii in timpul anamnezei (anamneza = totalitatea datelor despre suferinta pacientului obtinute de medic la consultatie) sau daca faci si unele analize.

Inflamatia este prima etapa de aparare a organismului la o agresiune

Agresiunea poate sa fie din afara sau din interiorul organismului.

Care poate sa fie aceasta agresiune asupra organismului:

 1. Din afara organismului:
 • Microb – infectie bacteriana;
 • Virus – infectie virala;
 • Lovitura – agresiune mecanica;
 • Agent chimic – agresiune chimica;
 • Arsuri – agresiune termica.
 1. din interiorul organismului:
 • substante care normal participa la constituirea organismului, dar pe care organismul nu le mai recunoaste si le “vede” ca fiind substante straine. In aceasta situatie organismul, incearcand sa elimine propriile substante, lupta impotriva sa. Aceasta lupta se numeste autoimunitate;
 • Unele componente ale organismului care sufera modificari in cursul unor boli.

Impotriva acestor ultime doua tipuri de substante (din interiorul organismului), se dezvolta unele celule de lupta ca impotriva unor microbi.

Aceste celule de aparare se numesc anticorpi (Atc) si tot la autoimunitate ajungem.

Deoarece organismul “vede” unele substante din care este format ca fiind dusmani, celule pe care organismul le face impotriva acestora se numesc autoanticorpi.

Ce se intampla in inflamatie? Cand organismul “gaseste – vede”, un corp strain sau este agresionat fizic prin: agent chimic, prin arsura sau prin lovitura, acesta incepe sa se apere.

Prima aparare a organismului este sa cheme la locul unde este atacat unele celule.

Din aceste celule, incep sa se descarce anumite substante care incearca sa repare stricaciunile facute de agresiunea care a “deranjat” organismul.

Initial vasele de sange de la locul cu pricina (locul agresionat) se contracta, apoi se dilata pentru a permite un flux mai mare de celule pentru vindecare.

Ce urmeaza dupa inflamatie? Chiar dIn timpul inflamatiei organismul isi da seama ce fel de agresiune i-a tulburat linistea. In functie de natura agentului agresionant, organismul cheama, in afara de celulele chemate in inflamatie si alte celule si substante, in functie de agentul care-l agresioneaza.

Acesta etapa de raspuns a organismului este un raspuns specific, adica:

 • La microbi sau virusi – organismul se apara prin inflamatie+ anumite celule (anticorpi) in functie de microbul sau virusul intrat in organism;
 • La lovitura, la actiunea unui agent chimic, la arsuri etc – organismul se apara prin inflamatie+ anumite substante care incearca sa limiteze si sa repare stricaciunile.

Este foarte important de inteles ca:

Inflamatia nu inseamna neaparat infectie.

In cazul unei infectii, inflamatia este determinata de un microb sau un virus dar in cazul in care te-ai ars, te-ai lovit, te-ai iritat la contactul cu o substanta chimica sau organismul nu recunoaste niste celule ale sale si lupta impotriva lor, in aceasta situatie inflamatia nu inseamna infectie.

Inflamatia face si bine, face si rau organismului

 • Prin inflamatie organismul incearca sa limiteze actiunea unor factori care agresioneaza organismul (microbi, virusi, ciuperci, paraziti, arsuri, etc.)
 • Cand numarul de celule, pe care organismul “le chema” la locul agresionat, se face o aglomeratie de celule in zona si cantitatea de substante pe care acestea le descarca este prea mare. Aceste substante incep sa strice tesuturile unde sunt descarcate.

Iata de ce in multe boli se dau medicamente antiinflamatorii.

Aceste medicamente limiteaza inflamatia, adica franeaza raspunsul exagerat al organismului la acele agresiuni care au determinat inflamatia, tocmai pentru a nu aglomera locul cu celule si a nu se descarca multe substante care pana la urma fac mai mult rau decat bine.

Inflamatie