Insolatie apare in sezonul estival prin expunerea prelungita la lumina soarelui. ATENTIE: in zilele foarte calduroase umbra copacilor sau a umbrelei de soare nu poate proteja de insolatie.

Persoanele cu parul inchis la culoare au un risc mai mare de a face insolatie.

Este un accident provocat de caldura excesiva sau de radiatiile solare.

Printre factorii care conduc la aparitia insolatiei se remarca: activitatea intensa, vremea umeda si foarte calda, aerisirea improprie, imbracamintea groasa si deshidratarea.

Toti acesti factori impiedica organismul sa se poata racori singur prin transpiratie.

Primele simptome sunt asemanatoare cu cele ale epuizarii: slabiciune, ameteala, greata, gura uscata, sete puternica.

Apoi pielea devine rosie, uscata si fiebinte (uneori vinetie datorita lipsei de oxigen). Desi temperatura interna este crescuta (40-41grade celsius) persoanei ii poate fi frig.

Pot apare dureri de cap, somnolenta, stari de voma, halucinatii sau delir, putand merge pana la pierderea cunostintei.

Clinic, insolatia se manifesta prin dureri de cap, ameteli, greata, varsaturi, fata rosie si calda, respiratie si puls rapide, eventual lesin.

Tratamentul insolatiei consta in ridicarea capului, infasurarea capului cu servete umede si reci, consumul de lichide si retragerea intr-o camera racoroasa.

Pentru a preveni insolatia se recomanda evitarea expunerii la soare intre orele 11.00 si 15.00, protejarea capului cu palarie si consumul de lichide (2-2,5 litri pe zi).

Produse naturale Calivita recomandate in insolatie:

Insolatie