Insomnie se numeste dereglarea somnului, ce se manifesta prin incapacitatea sau capacitatea redusa a individului de a initia sau mentine un somn periodic nocturn de o durata conventional normala.

Termenul insomnie nu reprezinta o diagnoza specifica, ci mai curand un simptom sau un grup de simptome ce caracterizeaza o calitate nesatisfacatoare a somnului.

Cum stim ca suferim de insomnie?

  • bolnavul acuza insomnie combinata cu somnolenta si scaderea capacitatii de munca in timpul zilei.
  • incapacitatea de a adormi conditionata de dorinta sau decizia respectiva si o trecere normala la somn in timpul ocupatiilor relativ monotone, cum ar fi cititul sau vizionarea emisiunilor TV etc.
  • acuze de un somn nonreparator.

Cauze – stres psiho-emotional, programarea somnului, nerespectarea regulilor igienei somnului, dereglarile somatice, medicamentele sau alimentele ingerate, conditiile de viata si de lucru (calatorii indelungate cu traversarea fusurilor orare, lucrul în schimburi), dereglari psihice, dereglari primare de somn.

Insomnia este in majoritatea cazurilor un simptom. Este necesar de identificat si de tratat cauza, in primul rand, se exclud dereglarile psihice si cele somatice, in special cele ce provoaca durere, greata, voma si alte senzatii si acte neplacute si persistente. Baza diagnosticului insomniei o constituie anamneza.

Pacientii acuza insomnie propriu-zisa sau efectele unui somn dereglat, precum pot fi: somnolenta diurna, o iritabilitate (irascibilitate) excesiva, intrebati pacientul despre posibilele calatorii recente cu traversarea a mai multor fusuri orare si despre practicarea muncii in orar pe schimburi, in caz de insomnie acuta (de cateva zile) cauza poate fi o patologie somatica sau un stres psiho-emotional puternic.

Insomnia cronica poate fi cauzata de probleme psihologice de comunicare si comportament persistente, deprinderi nocive sau (mai rar) de sindroame insotite de dereglari de somn.

Produse naturale Calivita recomandate in insomnie:

Insomnie