Lambliaza (Giardia) – este una dintre cauzele frecvente de diaree acuta si cronica – atat la adulti – cat si la copii. Transmiterea se face pe cale digestive, prin consum de apa sau alimente contaminate, precum si prin maini murdare. Parazitul se gaseste sub doua forme: chist si ‘adult’.

Omul se infesteaza ingerand chisturi de Giardia Lamblia. Odata ajunse in intestin, chisturile se transforma in Giardia, care se prinde de mucoasa intestinala si determina tulburarea absorbtiei, manifestata prin diaree.

Uneori, boala trece neobservata. Diareea este insotita de dureri abdominale, balonare, greturi, varsaturi, stare de rau.

Caractersitica este data de durata mai indelungata a diareei – de 7-10 zile sau chiar mai mult. Diagnosticul se face prin examenul microscopic al ‘scaunului’ evidentiindu-se chisturile.

Tratamentul consta in administrarea de substante antiparazitare, in functie de varsta si greutatea corporala. Este importanta administrarea tratamentului tututor membrilor familiei/comunitatii respective, din cauza riscului de re-infestare.

Cum are loc contaminarea. Viermii si parazitii pot folosi mai multe cai pentru a ajunge in organismul uman: alimentele – in special legumele si fructele nespalate, stropii sariti dintr-o baltoaca, lenjeria contaminata.

Cel mai adesea ei se folosesc chiar de “mana” victimei. Giardia se dezvolta foarte bine in apa. Baltile si fantanile sunt rezervoare de Giardia.

Doar apa plata este ‘curata’, pentru ca nici fierberea nu reuseste sa omoare chistul de Giardia. Daca copilul baga mana in baltoaca si apoi duce mana la gura – se contamineaza.

De asemenea, salatele insuficient spalate ne pot contamina. Legumele stropite cu apa de put pot furniza Giardia. Fierberea lenjeriei este si ea o conditie – daca nu folositi scutece de unica folosinta pentru copil.

Produse naturale Calivita recomandate in lambliaza (giardia):

Lambliaza (Giardoza sau Giardia)