Pielea este interfata dintre organism si mediul inconjurator, care contribuie la mentinerea unei temperaturi constante. Reglarea temperaturii corpului se face la nivelul hipotalamusului posterior.

Raspunsul pielii la frig se face in trei etape: in prima etapa se produce o puternica vasoconstrictie, care determina o scadere brutala a temperaturii cutanate; in a doua etapa are loc o crestere lenta si ciclica a temperaturii cutanate care protejeaza pielea de necroza; in a treia etapa temperatura scade din nou, egaland-o pe cea a mediului ambiant, daca expunerea la frig este prelungita.

Se disting doua tipuri de reactii la frig: reactii normale (apar dupa expunerea la temperaturi extreme a oricarui individ) si reactii anormale. Odata cu venirea sezonului rece numerosi subiecti sanatosi sau care au dermatoze banale pot prezenta piele uscata insotita de prurit discret, rozacee, keratoza pilara. Tratamentul este simplu si consta in folosirea de sapunuri de toaleta cu efect detergent scazut, aplicarea pe pielea umeda de crème emoliente, care contin sau nu uree.

Aparitia degeraturilor este favorizata de factori extrinseci (vant, altitudine, umiditate, imbracaminte stramta, aplicarea de emoliente pe fata si urechi) ca si de factori intrinseci (varsta, insuficienta arteriala, tabagism, fototip cutanat). Tratamentul se face cat mai repede cu putinta pentru ca pierderile tisulare sa fie minime .

Reactii anormale la frig

Expunerea prelungita la temperaturi superioare punctului de congelare determina aparitia de leziuni inflamatorii pe zonele descoperite. Afecteaza copiii si tinerii adolescenti si se localizeaza la nivelul falangelor distale de la maini, la picioare, nas, urechi.

Clinic, debuteaza prin una sau mai multe leziuni eritemato-edematoase, cu temperatura crescuta, care se infiltreaza pogresiv, dand nastere la tumefactii violacee pruriginoase sau dureroase. Acestea pot ulcera si se pot suprainfecta.

Aparitia leziunilor este favorizata de terenul familial, profesie, protectia vestimentara insuficienta, acrocianoza, lupusul eritematos, leucemii cronice. Singurul tratament eficace este cel preventiv prin protectie vestimentara satisfacatoare.

Acrocianoza este o coloaratie albastru-violacee a extremitatilor si uneori a fetei, permanenta si mai putin dureroasa, accentuata de frig, care apare in context familial, afectand de obicei sexul feminin. Se poate insoti de hiperhidroza, keratoza pilara si de infiltrarea extremitatilor. Evolutia este cronica, cu exacerbari iarna. Pacientii trebuie sa se imbrace adecvat, sa evite traumatismele si sa scada consumul de cafea si nicotina. Contraceptivele orale nu sunt contraindicate.

Eritrocianoza este o coloratie cianotica care apare pe regiuni tegumentare bogate in grasime cum sunt coapsele si fesele. Tratamentul consta in protectie vestimentara, contentie elastica si scadere ponderala.

Livedo reticularis este o coloratie cianotica a pielii cu aspect de retea care confera pielii un aspect marmorat. Declansata sau agravata de frig si ortostatism, este nedureroasa, neinfiltrata si dispare la vitropresiune sau in mediu cald.

Sindromul Raynaud este o tulburare vasomotorie ischemica, paroxistica si reversibila a extremitatilor. Clinic evolueaza in trei faze. Faza sincopala, cu debut brusc, in care degetele sunt palide, reci si insensibile, este urmata in cateva minute de o faza asfixica, cu cianoza dureroasa, apoi de eritem.

Cauzele acestui sindrom sunt: colagenozele, cauze iatrogene, profesionale, neurologice, arteriale, neoplazii, boli hematologice. Tratamentul este cel al bolii de baza asociat cu: oprirea fumatului, protectie vestimentara, evitarea traumatismelor locale, evitarea medicamentelor ce contin derivati de ergot, beta-blocante si vasoconstrictoarele nazale. Contraceptivele orale nu sunt contraindicate.

Tratamentul medicamentos este indicat daca masurile anterioare sunt insuficiente sau in caz de infarct digital. Urticaria la frig este o urticarie fizica care se manifesta prin aparitia de placi urticariene si /sau angioedem dupa expunere la frig sub diferite forme: vant, bai, bauturi reci, simpla scadere a temperaturii.

Testul la gheata permite punerea diagnosticului in marea majoritate a cazurilor. Tratamentul consta in evitarea factorilor declansatori si antihistaminice. Activitatile subacvatice sunt contraindicate daca testul la gheata se pozitiveaza in mai putin de trei minute.

Produse naturale Calivita recomandate in leziuni cutanate:

Leziuni cutanate produse de frig