Deoarece cea mai mare parte a cazurilor de matreata sunt datorate asa numitei dermatite seboreice voi incerca sa va prezint cateva date esentiale despre aceasta boala si despre principalele metode terapeutice care sunt accesibile in prezent.

Desi este discutabila legatura cu hiperseboreea, prezenta acesteia din urma in foarte multe cazuri a incetatenit ideea de cauzalitate.

Iata cateva argumente care pun in discutie aceasta legatura:

  1. desi apare pe zonele bogate in glande sebacee, nu toti pacientii sunt “seboreici”,
  2. in dermatita seboreica (matreata) nu s-au constatat anomalii cantitative ale secretiei sebacee,
  3. desi s-au gasit microorganisme de Pityrosporum ovale in scuamele (matreata) din zonele cu dermatita seboreica, ele au putut fi intalnite si in alte zone ale organismului
  4. dermatita seboreica apare si la pacientii care nu mai sunt in perioada de maxima activitate a glandelor sebacee (de exemplu la cei cu Parkinson),
  5. chiar in conditiile in care sunt gasiti Pityrosporum ovale (denumiti si Malassezia furfur) in scuame (matreata), folosirea unor steroizi topici este urmata deseori de ameliorarea suferintei, lucru paradoxal daca se tine cont ca administrarea acestora inrautateste, in general, o infectie (infestare).

Studiile cele mai recente au dus la concluzia ca leziunile cutanate din dermatita seboreica sunt o ultima etapa a unui lant de mecanisme inflamatoare de reactie contra prezentei levurei pitirosporice. Se poate spune deci ca desi Pityrosporum ovale este cauza primara, totusi reactivitatea gazdei contra acestui parazit determina dermatita seboreica. Reactia inflamatoare si producerea de scuame (matreata) nu au inca elucidate mecanismele declansatoare.

Tratamentul adecvat al dermatitei seboreice trebuie sa tina cont de urmatoarele principii:
• tratarea componentei fungice si inflamatorii,
• evolutie cronica,
• terenul pe care evolueaza (in general tineri).

Tratamentul local trebuie sa fie bine tolerat in conditiile in care durata este de obicei lunga si sa nu fie neglijat nici aspectul agreabil (geluri de dus, spume) si practic (o singura aplicare pe zi sau chiar mai rar).

In prezent, tratamentele moderne au in vedere doua aspecte:

Tratamentul impotriva levurilor Pityrosporum se refera la:

a) produse antifungice clasice (sulfura de seleniu, zinc – pyrithion, piroctolamina, propilen-glicol in concentratie de 15% etc)

b) antifungice moderne (ciclopiroxolamina si derivatii de imidazol dintre care cel mai eficient s-a dovedit ketoconazolul, substante care au si efect antiimflamator). Formele disponibile in farmacii sunt diverse: sampoane, spume, lotiuni, crème etc.

Alte tratamente locale :

a) gudroane – reduc proliferarea epidermei si au actiune fungistatica. Frecvent sunt asociate cu acid salicilic sau cu alt antifungic in sampoane,

b) acidul salicilic – realizeaza decaparea tegumentului de scuame si este frecvent asociat cu un dermatocorticoid in lotiuni,

c) peroxid – benzoil – are actiune antiinflamatoare, keratolitica si antifungica,

d) dermatocorticoizii – au efect spectaculos, rapid si cvasi-constant. In administrarea lor trebuie tinut cont de pericolul corticodependentei locale, de aparitia unor efecte secundare durabile si suparatoare (atrofie cutanata),

e) antiinflamatoarele nesteroidiene – sunt produsi cu eficacitate mica, dar utili uneori in tratament de intretinere: bufexamac, biolizat de Hafnia, acid glicirhetinic (PO12), keluamide

f) succinat de litiu in crema – are actiune antifungica directa si actiune antiinflamatoare prin inhibarea unor prostaglandine cheie in fenomenele inflamatorii (PGE1 si PGE2),

g) izotretinoinul – scade secretia de sebum avand actiune antiinflamatoare, actiune asupra diferentierii celulelor keratinizate si posibila actiune antifungica.

Principiile tratamentului intr-o dermatita seboreica a scalpului generatoare de matreata sunt urmatoarele:

• trebuie acordata prioritate tratamentelor bine tolerate pe termen lung, mai degraba decat unor tratamente spectaculoase, dar cu efecte secundare mai periculoase
• se prefera formele usor de administrat: o data la 3 zile, forme fara mirosuri dezagreabile.

In practica, ne putem intalni cu trei situatii:

  1. Pitiriazisul simplu al pielii capului, ce este o simpla stare generatoare de matreata, usor pruriginoasa si fara eritem. Se folosesc samponuri usoare in mod repetat. Daca simptomele sunt mai suparatoare se poate introduce o data pe saptamana un produs antimatreata si chiar o lotiune cu un corticoid pentru calmarea pruritului (numai cateva aplicatii).
  2. Dermatita seboreica severa, cu eritem important, cu matreata uscata sau grasa in cantitate mare, prurit rebel: tratamentul se incepe cu un produs antifungic modern, asociat sau nu cu un corticoid in lotiune, pentru o perioada scurta, chiar daca la nivelul scalpului efectele secundare ale corticoterapiei sunt mai greu instalate. In afara puseelor se poate folosi un antiinflamator nesteroidian local in alternanta cu un antifungic.
  3. In cazurile de dermatita seboreica rebela sau grava se poate apela la antifungice pe cale generala (ketoconazol 200 mg/zi) sau izotretinoin.

In concluzie, trebuie remarcat faptul ca matreata este o stare ce reprezinta un semn al unei dermatite seboreice, mai mult sau mai putin severe, ca nu exista scheme terapeutice standard iar tratamentul, ca orice boala, trebuie recomandat de medic. Matreata este totusi un semn de boala!

Produse naturale Calivita recomandate in matreata:

Matreata – dermatita seboreica