Meningita este o maladie, care se traduce cu inflamatia infectioasa a învelisurilor encefalului (pia mater si arahnoida), produsa de infectia virala (seroasa) sau bacteriana (purulenta). Infectia se transmite preponderent pe cale aeriana.

Semne de debut infectios: dupa perioada de incubatie, 2-12 zile, boala debuteaza acut, cu febra pana la 38°C, frison, fatigabilitate, slabiciune generala, modificari comportamentale, rasuri (purpura, petesii conjunctivale care sugereaza infectie cu meningococ).

  • semne de hipertensiune intracraniana cerebrala: cefalee, iritabilitate sau somnolenta, ameteli, greata, varsaturi, convulsii, bradicardie, alterarea starii de constienta, stupoare, care se poate schimba în agitatie psihomotorie, delir, coma, respiratie neregulata, la sugari fontanela apare sub presiune.
  • semne meningeale: fotofobie, rigiditatea cefei, semnul Kernig, semnul Brudzinschi superior, mediu si inferior, convulsii, pareze ale nervilor craniului (meningite bâzâie).
  • meningococemia. La 30-40% din pacienti se instaleaza meningococemie fara semne clinice de meningita.

Manifestarile clinice variaza de la simptome minore de bacteriemie tranzitorie pana la forme fulminante cu evolutie fatala în câteva ore:

  • debutul subit cu febra pana 39-41° si frison (uneori afcbrilitate sau hipotermie);
  • greata si voma;
  • mialgii si altragii;
  • eruptii cutanate cu aspect maculo-papular (de culoare roza cu dimensiuni 2-10mm) sau petesial (leziuni de 1-2mm care se raspândesc de obicei pe trunchi si extremitatile inferioare, aparând si pe fata, valul palatin si pe conjunctive) sau echimoze.
  • meningococemia fulminanta (numita anterior sindrom Watehouse – Friderichsen) se întâlneste la 10-20% din pacienti cu meningococemie, progreseaza rapid spre exit si se caracterizeaza prin instalarea rapida a socului infectios, coagulare intra vasculara deseminata si insuficienta poliorganica; 50-60% din pacienti decedeaza prin insuficienta cardiaca sau respiratorie, indiferent de terapia intensiva ordonata.

-meningococemia cronica se întâlneste rar (1-2% din totalul mcningococemiilor), se caracterizeaza prin febra recurenta, eruptie cutanata maculo-papulara sau ptisiala, artralgii si dureaza saptamâni sau luni. în timpul perioadelor afebrile pacientii se simt bine.

Germeni cauzali

  • virusuri: ECHO, urlian, Ebstein-Barr, ade-novirusuri (serotipurile 2,6,7,12,32), virusul herpes simplex, arbovirusuri, virusul de varicela, de rujeola, citomegalovirusuri;
  • bacterii: Streptococ de grup B sau D, (predominant la nou-nascuti), Escherihia coli, Listeria monocitogenis, Haemophilus influenzae de tip B. Streptococus pneumoniae, Neiseria meningitidis de grup A, mai rar B si C (atac maximal de rapid si letal), Staphilococus.

Diagnosticul diferential – septicemia, abcesul cerebral, empiemul subdural, epilepsia.

Produse naturale Calivita recomandate in meningita:

Meningita