Menopauza reprezinta cu ultimul episod de sangerare menstruala indusa de secretia ciclica de hormoni ovarieni.

Menopauza se caracterizeaza printr-o carenta permanenta si definitiva a secretiei de hormoni estrogeni. Termenul de menopauza indica un moment precis in viata femeii: ultima menstruatie.

Termenul provine din limba greaca (pausa = sfarsit, menos = hemoragie), deci sfarsitul menstruatiei.

Media de varsta pentru instalarea menopauzei este de aproximativ 50 de ani dar corpul fiecarei femei are propriul ritm si timp limita.

Unele femei ajung la menopauza in mijlocul decadei a patra si altele au menstruatii chiar si in decada a cincea. Menopauza se instaleaza prin cicluri menstruale neregulate, care preced amenoreea definitiva (perimenopauza).

Perimenopauza reprezinta perioada care survine inaintea opririi ciclurilor menstruale si care poate produce la nivelul ovarelor modificari exprimate prin cicluri menstruale sporadice/neregulate care preced menopauza.

Aceasta perioada poate dura de la cateva luni pana la cativa ani (in medie 2 ani). Ciclul menstrual este neregulat si apar simptome care anunta instalarea menopauzei.

Acest termen nu trebuie sa fie confundat cu premenopauza care cuprinde perioada de la pubertate pana la menopauza. Postmenopauza sau menopauza confirmata reprezinta anii care survin dupa oprirea ciclului menstrual si confirmarea menopauzei.

In perioada care precede menopauza, modificarile endocrine nu sunt bruste, nivelurile circulante ale gonadotrofinelor hipofizare avand tendinte crescatoare cu cativa ani inainte de instalarea menopauzei, concomitent cu reducerea productiei de hormoni estrogeni si de progesteron.

Postmenopauza incepe la un an dupa ultima menstra. Nivelul hormonal continua sa scada si simptomele menopauzei sunt prezente, posibil accentuate de-a lungul primului an sau in anii urmatori.

Estrogenul si progesteronul se stabilizeaza la niveluri joase si simptomele se atenueaza. Aceasta este perioada in care femeile se pot bucura de lipsa ciclurilor menstruale si a problemelor de contraceptie.

Produs natural Calivita eficient in menopauza:

Menopauza