Nicturia este eliminarea in cursul noptii a unei cantitati de urina mai mare decat o treime din diureza totala adica pierderea ritmului circadian de formare a urinei.

Nicturia apare prin formarea unei cantitati de urina constanta pe intreaga perioada a zilei.

Este important de mentionat ca nicturia nu reprezinta aparitia mictiunilor frecvente noaptea din cauza scaderii capacitatii vezicale sau a unei iritatii a vezicii urinare.

Nicturia apare cel mai frecvent in conditii patologice in insuficienta renala cronica sau in situatia in care pacientul a prezentat edeme masive, care sunt in perioada de resorbtie.

Nicturia poate sa apara in conditiile unui aport hidric crescut – nicturie fiziologica – sau, frecvent, in cazul administrarii unui diuretic noaptea.

Nicturia apare in stari patologice renale sau extrarenale (insuficienta cardiaca, ciroza hepatica). Nicturia poate fi determinata de mai multi factori, cum ar fi medicatia diuretica, afectiuni ale prostatei la barbati, cistite dar una din cauzele cele mai frecvente ramane diabetul zaharat necontrolat.

In acest caz creste nivelul glucozei din urina si este stimulata producerea unui extra volum urinar. Trebuie ca medicatia diuretica sa nu fie administrate seara tarziu si deasemenea trebuie evitat un aport mare de lichide seara.

Produse naturale Calivita eficiente in urinari dese noaptea (nicturie):

Nicturia (urinari dese noaptea)