Oligofrenie este o boala psihica caracterizata prin nedezvoltarea sau oprirea in dezvoltare a functiilor intelectuale.

Boala apare in special in familii cu risc genetic, factorul ereditar fiind cel care determina aparitia bolii.

Oligofreniile pot fi conditionate: – de o anomalie cromozomiala (numerica sau structurala) – de o mutatie a unei gene – tulburari ale mai multor gene care apar ca rezultat al interactiunii dintre mai multe gene cu mediul inconjurator.

Factorii care conditioneaza aparitia bolilor psihice pot fi clasificate in:

 • Factori interni
  1.factorii genetici (ereditari)care au rol determinant
  2.factorii constitutionali innascuti sau cistigati
  3.factorii endocrini
  4.factorii metabolici
 • Factorii externi sau factorii de mediu
  1.factorii de dinainte de nastere (prenatali): -infectiosi (rubeola, sifilis, toxoplasmoza) -toxici (alcool, oxid de carbon, alte toxice) -fizici (radiatii ionizante)
  2.factori din timpul nasterii (perinatali): traumatisme obstetricale, infectii in timpul nasterii
  3.factori de dupa nastere (postnatali) si care actioneaza in primul an de viata: infectii, intoxicatii, traumatisme cranio-cerebrale

Alti factori care sint implicati in producerea bolilor psihice sint: – factori ecologici (influente negative ale unor fenomene ale societatii moderne): artificializarea mediului – factori psihologici (carenta afectiva in copilarie, traumatisme psihice de-a lungul existentei) – factori socio-economici.

Tipuri: Din punct de vedere clinic, oligofreniile sint clasificate in trei grupe: – forma grava (IDIOTIA) sau oligofrenia de gradul III – coeficientul intelectual este de la 0 la 19 – forma medie (IMBECILITATEA) sau oligofrenia de gradul II – coeficientul intelectual este de la 20 la 49 – forma usoara (DEBILITATEA MINTALA) sau oligofrenia de gradul I – coeficientul intelectual este de la 50 la 69

Simptome: Oligofrenia se mai numeste si inapoierea mintala, debilitate mintala, intirziere mintala, handicap mintal si se caracterizeaza prin scaderea functiei intelectuale. Coefientul de inteligenta este mult scazut si in functie de nivelul sau se clasifica si boala ca fiind usoara, medie sau grava. Oligofrenia nu corespunde in totalitate notiunii de boala, in sensul clasic de proces dinamic in evolutie cu debut, manifestare acuta, vindecarea sau cronicizare.

Insuficienta intelectuala insoteste persoana afectata de-a lungul intregii sale existente. Aceasta deficienta determina insa dificultati importante de adaptare si frecvente tulburari psihice afective si comportamentale. Formele grave de oligofrenie sint mai rare decit cele usoare: – 75% debili mintali – 20% imbecili – 5% idioti

Tratament: In folosirea medicamentelor trebuie sa se evite doua atitudini gresite si daunatoare, si anume: automedicatia si neglijarea indicatiilor medicului. Automedicatia inseamna recurgerea la somnifere (hipnotice), tranchilizante, antidepresive sau alte medicamnete stimulante psihice, fara prescriptia si controlul medicului, avind efecte foarte grave.

Folosirea in exces a medicamentelor nepotrivite are urmari deosebit de grave cu o serie de efecte nedorite (secundare, nefavorabile, colaterale, adverse). La fel de grava este si neglijarea indicatiilor terapeutice medicale, refuzul sau respingerea acestora, care poate agrava situatia bolnavului.

Lupta impotriva asa-numitei “poluari medicamentoase” nu inseamna renuntarea la medicamentele absolut necesare, prescrise de medic, ci la inlaturarea abuzului prin automedicatie.

Inmultirea arsenalului de medicamente a avut efecte pozitive, deoarece a permis un tratament mai individualizat, dar si efecte negative prin posibilitatea unui consum inutil de catre unele categorii de bolnavi.

PrevenĊ£ie: Prevenirea aparitiei oligofreniilor se realizeaza prin: – educatia sanitara a tinerilor casatoriti si a femeilor gravide.

Este absolut necesara cunoasterea masurilor de intarire a sanatatii, evitarea bolilor contagioase, evitarea folosirii medicamentelor care au actiune toxica asupra fatului, cunoasterea unor date despre evolutia normala si patologica a sarcinii, precum si supravegherea medicala a sarcinii si a nasterii. – asigurarea unei alimentatii corespunzatoare si a unor conditii fizice sau psihice adecvate.

Trebuie evitat atit excesul, cit si deficienta, insuficienta alimentatiei. Trebuie evitate mediile toxice (gravida trebuie scoasa din mediul toxic). Sint interzise bauturile alcoolice.

De asemenea, trebuie evitate conflictele, stress-ul, traumatizarea psihicului. – evitarea factorilor care produc malformatii (factorilor cu potential teratogen).

Sint interzise iradierile in primele trei luni de sarcina, precum si medicamentele toxice in timpul sarcinii (aceste medicamente vor fi utilizate numai daca este in pericol viata gravidei si, in aceasta situatie, se recomanda intreruperea terapeutica a sarciniii).

Se recomanda schimbarea locului de munca a gravidelor care lucreaza in mediul toxic. – consultatia prenuptiala (premaritala) este obligatorie la toti tinerii inaintea casatoriei (pentru depistarea riscurilor genetice) – sfatul genetic se acorda numai in centre specializate (pentru a evita unele greseli) – depistarea unor boli ereditare inca din primele luni ale sarcinii. Se practica punctia amniotica (amniocenteza), ultrasonografia, examenul radiologic, fetoscopia, amniografia. – gravidele trebuie supravegheate permanent.

Se urmareste prevenirea imbolnavirii prin rubeola (prin vaccinare, evitarea contactului cu bolnavii de rubeola), toxoplasmoza (prin evitarea contactului cu animale domestice, evitarea consumului de carne cruda, oua crude si lapte nefiert), boli infectioase si parazitare, bolii hemolitice a nou-nascutului (prin supravegherea gravidelor Rh negative si administrarea imunoglobulinei G anti D la gravide Rh negative care au avut avorturi sau un copil Rh pozitiv).

Se urmareste evitarea denutritiei si a bolilor debilitante. – supravegherea nasterii pentru a preveni suferintele fetale si traumatismelor obstetricale – trebuie depistate precoce, la nastere – prin examene in masa, screening – diferitele tulburari metabolice vindecabile si care nu necesita cheltuieli deosebite (cretinismul, gusa, fenilcetonuria).

Produse naturale Calivita recomandate in oligofrenie:

Oligofrenie