Otita reprezinta un proces inflamator al conductului auditiv extern (in cazul otitei externe acute) sau al casei timpanului (otita medie acuta).

Otita externa acuta este o afectiune foarte frecventa, intilnita in special in timpul verii, dupa scaldatul in bazine sau piscine si reprezinta o infectie cu stafilococ sau bacil.

Otita medie este secundara sau concomitenta unei rinite acute virale; in forma supurata este mai frecventa la copii si apare in special in perioada iernii.

Otita externa acuta afecteaza conductul auditiv extern. Otitele medii acute imbraca mai multe forme, fiind infectioase sau seroase si se localizeaza in casa timpanului.

Simptome:In cazul otitei externe acute, durerea poate imbraca o forma localizata sau difuza. Bolnavul acuza dureri puternice care provoaca insomnii. Acestea sunt agravate de miscarea urechii, in timpul mesei.

Deseori afectiunea este asociata cu starea febrila. In cazul durerilor difuze, bolnavul simte o senzatie de arsura, insotita curind de dureri locale.Tipul clasic de descriere a simptomelor este cel al otitei acute la copil.

Aceasta incepe prin faza congestiva, in care bolnavul prezinta febra, hipoacuzie (slabirea auzului) moderata. In stadiul urmator, care se instaleaza in citeva ore sau in maxim doua-trei zile de la debut, otita se manifesta prin dureri intense, pulsatile, stare generala alterata, insomnie, lipsa poftei de mincare, transpiratii.

In etapa de vindecare starea de normal revine usor-usor. Diagnosticul se bazeaza pe simptomatologia mentionata si pe examenul medical clinic, care pune in evidenta modificarile prezente la nivelul urechii. Medicul de familie si medicul specialist ORL vor recomanda examene medicale suplimentare cind este cazul.

Tratamentul otitei externe consta in instilatii locale cu alcool boricat solutie 4%, in asociere cu administrarea de antibiotic (eritromicina, oxacilina). Deseori, trebuie investigat, la recomandarea medicului ORL-ist, terenul pe care survine aceasta infectie ce uneori imbraca un caracter recidivant. In aceste cazuri, cercetarea glicemiei poate evidentia un diabet ignorat.

In cazul otitei medii acute supurate, frecvent intilnita la copii, tratamentul local consta in instilatii locale de glicerina boraxata sau solutie de boramid, 10 – 15 picaturi calde, aplicate de 3-4 ori pe zi.

De regula, trebuie evitata instilarea in nas a antibioticelor uzuale cum ar fi penicilina sau streptomicina, care induc reactii alergice, determinind imposibilitatea utilizarii lor in viitor.

Durerea este deseori nocturna si cedeaza partial la aplicarea de caldura locala (saculet cu sare incalzita), ulei cald instilat in ureche, antitermice (aspirina, paracetamol), sedative (luminal).

Otita prost tratata cu antibiotice poate realiza o evolutie mascata, cu disparitia semnelor subiective si generale. Otita corect tratata cu drenaj realizat de medicul ORL-ist duce la vindecare fara complicatii in doua-trei saptamini.

Recomand─âri: Este foarte importanta prevenirea reinfectarii urechii, evitindu-se manevrele de curatare cu obiecte improvizate – bat de chibrit, scobitoare etc, ce pot produce leziuni si infectii. Bolnavul trebuie sa stie ca la primul semn de suferinta trebuie sa se prezinte la medic.

Produse naturale Calivita recomandate in otita:

Otita (otita externa acuta, otita medie acuta)