Oxiuraza (Enterobiaza) este o parazitoza intestinala produsa de un vierme de mici dimensiuni (un centimetru), numit stiintific Enterobius Vermicularis.

Parazitul are un ciclu de viata care se desfasoara intre stadiul de ou, larva si adult.

Oxiuraza reprezinta una dintre parazitozele intestinale frecvent inatlnita la copilul mic.

Este mai frecvent inatlnita in tarile temperate, decat in cele tropice.

Omul este singura gazda cunoscuta. Prezinta o incidenta crescuta in randul scolarilor.

Ciclul parazitului ajuta la intelegerea simptomatologiei. Adultul este localizat frecvent la nivelul ileonului terminal, cec si apendice.

Femelele fecundate migreaza in rect, trec de sfincetrul anal, fixandu-se la nivelul marginii anusului, precum si in regiunea perianala; aici depun ouale.

Ouale embrionate devin infestante dupa un interval relative scurt, de cateva ore. In momentul ingerarii ele elibereaza larvele in stomac.

Oxiuroza este considerate boala mainilor murdare. Copilul se auto-infesteaza pe cale digestive. Datorita pruritului anal, copiii asimileaza sub-unghial oua si in momentul ducerii mainii la gura favorizeaza contaminarea.

Parazitoza imbraca uzual o forma asimptomatica. In aceste cazuri este depistata fortuit prin examen de laborator sau de catre mama care remarca prezenta oxiurilor in scaun sau perianal.

In forma simptomatica pruritul (mancarimea) anal vesperal si intermitent este un semn characteristic; se datoreaza oualor iritante localizate la acest nivel.

Pruritul intens va crea o hipersensibilitate in regiunea anala si va duce la aparitia leziunilor de grataj, leziuni ce se pot suprainfecta. La fetite se regaseste frecvent si vulvovaginita. Aceasta simptomatologie irita subiectii determinand insomnii sau somn agitate, instabilitate, agitatie.

Transmiterea se realizeaza prin ingestia de oua parazitare. Larvele se formeaza din oua, in intestinal subtire; ulterior, aceasta se transforma in viermi adulti si migreaza in portiunea terminala a intestinului subtire, in apendice si colon. Viermii femele adulte migreaza, in special noaptea, iesind din colon, prin anus in zona perineala, unde isi depun ouale.

De aici, ouale pot ajunge din nou in tractul digestive si ciclul se reia. Oxiuraza se manifesta prin mancarime a nivelul anusului, accentuata noaptea. In formele severe se adauga astenia si oboseala.

Diagnosticul modern se bazeaza pe ‘scotch test’ – adica examinarea microscopica a unei benzi de scotch aplicata in prealabil in zona perineala si care pune in evidenta ouale de oxiuri. Rareaori se pot observa viermii adulti in scaun, in infestarile masive.

Cum are loc contaminarea. Salatele insuficient spalate ne pot contamina cu oxiuri. Oxiurii determina aparitia unor mancarimi in zona perineala.

Copilul se scarpina, iar ouale ajung sub unghie. De aici se ajunge usor la contaminarea altora. Fierberea lenjeriei este si ea o conditie – daca nu folositi scutece de unica folosinta pentru copil. Tratamentul intregii familii e inutil – atunci cand copilul merge la gradinita – fiindca se poate reinfesta din nou.

Cel mai bine este ca parintii sa anunte gradinita pentru ca tratamentul sa fie extins la toti copiii din colectivitate. Nu trebuie sa va fie rusine sa recunoasteti ca micutul are viermisori. De obicei – sursa este un alt copil – care nu prezinta simptome.

Produse naturale Calivita recomandate in oxiuraza:

Oxiuraza – Enterobiaza