Parodontoza este o degenerare a parodontiului – tesut prin care sunt fixati dintii in osul maxilarelor – constand in retractia gingiilor, descoperirea pronuntata a dintilor si caderea lor.

Se confunda adesea cu gingivita, pentru ca, de fapt, primul stadiu al bolii poarta numele de gingivita – sangerarea gingiilor.

Primul semn il reprezinta inrosirea si umflarea marginilor gingivale, care sangereaza frecvent la periaj. Boala afecteaza toate structurile care inconjoara dintele si este determinata de acumularea placii bacteriene.

Produsele toxice eliminate de bacterii irita gingiile, care devin rosii, umflate si sangereaza la atingere, din cauza inflamatiei.

Daca placa nu este indepartata, ea se combina cu substante din saliva si se calcifica, devine dura si nu mai poate fi indepartata prin periaj. Straturile urmatoare de placa adera la aceste depozite dure, numite tartru sau piatra, acumulandu-se astfel mai multe bacterii si agravand inflamatia gingiilor.

Netratata, gingivita conduce la afectiuni dentare care afecteaza tesutul gingival, maxilarul, mandibula si parodontiul (tesutul care sustine dintii) si, in final, la pierderea dintilor.

Semne alarmante:

  • gust neplacut in gura;
  • respiratie urat mirositoare;
  • gingii rosii;
  • gingii sensibile;
  • gingii care sangereaza;
  • pierderea dintilor;
  • dinti sensibili;
  • durere la masticatie;
  • puroi in jurul dintilor si gingiilor;
  • tartru (depuneri de culoare galben-bruna) pe suprafata dintilor.

Stadiile afectiunii parodontale

Gingivita este stadiul incipient al unei afectiuni parodontale, caracterizat prin sangerare, moliciune, inflamarea si inrosirea gingiilor. Parodontita marginala este un stadiu mai avansat al unei afectiuni gingivale in care sunt afectate osul maxilar si ligamentele corespunzatoare. Din cauza ca gingia se departeaza de dinte, sunt afectate osul maxilar si tesuturile din jur.

Parodontita avansata reprezinta evolutia parodontitei marginale, care are ca rezultat afectarea grava a osului maxilar. Gingia se retrage mult si se formeaza puroi. Consecintele sunt mult mai serioase: deteriorarea masiva a osului maxilar, slabirea si pierderea dintilor.

Cativa pasi simpli pentru prevenire

Medicii stomatologi recomanda un periaj dentar corect si eficient, o pasta de dinti cu actiune buna, precum si prezentarea pentru control periodic stomatologic. Toate acestea conduc la prevenirea aparitiei placii bacteriene si, implicit, la prevenirea afectiunilor parodontale.

In cazul in care dintii nu sunt curatati si gingivita se mentine, inflamatia se extinde, poate evolua si de-a lungul radacinii dintelui, distrugand fibrele parodontale care mentin dintele. Se formeaza o punga adanca intre suprafata dintelui si gingie, unde se pot aduna si mai multe bacterii. In acest caz, este aproape imposibil de indepartat toata placa si boala se agraveaza. Eventual, dintele devine mobil si trebuie extras.

Produse naturale Calivita recomandate in paradontoza:

Parodontoza