Poliartrita reumatoida este o boala reumatismala caracterizata prin inflamatia cronica a mai multor articulatii, de unde si numele de poliartrita.

Cauza ei este inca necunoscuta, desi in ultimele decenii s-a stabilit ca in esenta, boala apare atunci cand anumiti factori externi (virusuri, bacterii) actioneaza pe un teren genetic susceptibil.

In aparitia bolii intervin si factori hormonali: boala este de 2-3 ori mai frecventa la femei si s-a observat ca sarcina amelioreaza simptomele bolii.

Poliartrita reumatoida este destul de frecventa, prevalenta ei fiind intre 0,3 si 2% (peste 150.000 de bolnavi in tara noastra). Desi este o boala a varstei medii, ea poate aparea la copil, adultul tanar si la varstnic.

Ce se intampla, de fapt?
La un individ cu o mare susceptibilitate genetica, sub influenta unui factor agresor inca necunoscut (viral sau bacterian), sistemul de aparare al individului reactioneaza exagerat, atacand propriile structuri (proces denumit autoimunitate) de la nivelul articulatiilor care poseda o membrana denumita sinoviala, ducand la inflamatia acesteia cu aparitia tumefactiei si durerii.

Celulele sinoviale si alte celule cu rol in apararea imuna a organismului ce migreaza din sange in interiorul articulatiei se multiplica anormal, facand ca sinoviala sa se hipertrofieze, si sa-si creasca greutatea de 100 de ori. Acesta invadeaza si erodeaza cartilajul si osul subiacent, tendoanele si ligamentele, ducand la deformari caracteristice si mai tarziu, la formare de tesut fibros cu anchiloza articulatiei.

Care sunt simptomele bolii?
Boala este declansata uneori de stres emotional, expunere la frig, tratamente cu produse biologice. Cele mai frecvente semne de debut sunt: senzatia de intepenire a articulatiilor dimineata, dureri si tumefieri articulare cu durata de peste 30 de minute dimineata, oboseala, stare generala proasta, scadere in greutate, slabiciune musculara, uneori febra. Cel mai frecvent sunt afectate articulatiia pumnului, articulatiile degetelor apropiate de palma, genunchii si articulatiile piciorului. Caracteristica este simetria afectarii articulatiilor (ambii genunchi).

Care este evolutia bolii?
Polirtrita reumatoida are o evolutie cronica, cu perioade de acutizare care alterneaza cu perioade de acalmie. Unii cercetatori leaga aparitia puseelor de acutizare de ingestia anumitor alimente (cartofi, rosii, vinete, cereale, fasole) care poseda substante denumite lectine.

Acestea, odata absorbite din intestin, stimuleaza procesul imun patologic. Boala este invalidanta, atat in puseele acute – din cauza durerilor mari care impiedica activitatea bolnavului – cat si mai tarziu, cand articulatiile nu mai dor dar sunt anchilozate, scazand semnificativ calitatea vietii.

Cum se diagnosticheaza poliartrita reumatoida ?

Deoarece distrugerile articulare incep chiar din primele luni de boala, este necesar un diagnostic si un tratament precoce. Intrucat debutul bolii difera de la o persoana la alta si nu exista un test specific de rutina, este important ca pacientul sa se prezinte de la primele simptome la medicul de familie si apoi la reumatolog sau internist.

Ce urmeaza?
Odata confirmata boala, pacientul este informat asupra masurilor generale care trebuie respectate: evitarea stresului, pastrarea unui program de odihna, repausul fizic pe parcursul puseelor dureroase (fara imobilizare totala a articulatiei, deoarece aceasta duce la anchiloze) si exercitii fizice specifice (sub supravegherea kinetoterapeutului) in perioadele de acalmie.

Dieta trebuie sa fie echilibrata (unii nutritionisti recomanda un surplus proteic pentru pastrarea masei musculare), bogata in vegetale si fructe, cu un apot redus de sare daca pacientul ia preparate cortizonice sau antiinflamatoare nesteroidiene.

Studiile clinice au demonstrat ca poliartrita reumatoida scurteaza durata de viata cu 5-10 ani

Produse naturale Calivita recomandate in poliartrita reumatoida:

Poliartrita reumatoida