Reumatism articular acut este o boala inflamatorie acuta a tesutului conjunctiv, drept consecinta a infectiei cu streptococul Beta-hemolitic, grup A, cantonata la nivelul faringelui.

Ea rezulta cu afectarea cordului, articulatiilor, sistemului nervos central, tegumentelor si tesuturilor subcutanate, având tendinta spre o evolutie cronica cu exacerbari si la consecinte grave din cauza carditei reumatismale (în cursul puseului acut) sau a cardiopatiei reumatismale (leziuni valvulare cu sechele fibroase).

Boala incepe cu o infectie a cailor respiratorii superioare, iar daca infectia nu este tratata corespunzator, dupa doua saptamani de la acest capitol, in o treime din cazuri se declanseaza atacul de reumatism.

Afectiunea se manifestã prin febra, transpiratii, frisoane, ameteli, varsaturi si paloare. Apoi apare inflamatia propriu-zisa, cu umflatura incheieturii, roseata in zona si dureri.

In inteles cotidian, reumatismul defineste afectiuni diverse, caracterizate prin dureri ale aparatului locomotor sau ale uneia sau mai multor articulatii.

Se pot distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative si reumatisme abarticulare, care afecteaza tesuturile din jurul unei articulatii.

Exista o predispozitie genetica, care este sugerata mai mult pe baza studiilor epidemiologice. Astfel s-a observat, ca exista o incidenta familiala crescuta a bolii. Au fost stabilite corelatii intre reumatismul articular acut si aloantigenele limfocitelor B.

Faptul, ca aloantigenul B 883 si antigenele de membrana a streptococilor se situeaza la suprafata limfocitelor B si migreaza impreuna, subliniaza importanta potentiala a antigenului 883, posibil un marker genetic legat de raspunsul imun antistreptococic.

Cei care sufera de reumatism este bine să ştie că alimentele de baza trebuie să fie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum si sucurile de legume sau fructe.

Taratele de grau, consumate ca atare sau făcute pasta, cu putina apa si miere, sunt foarte eficiente, atat intern, cat si extern, pentru aplicatii pe zona afectata.

Varza, papadia si urzicile au mult calciu, la fel smochinele, semintele de floarea-soarelui si laptele, de aceea nu trebuie sa lipseasca din dieta reumaticului.

Cartofii, mai ales copti sau fierti in coaja si ceapa trebuie consumate zilnic. Aportul de carne trebuie să fie moderat.

Produse naturale Calivita recomandate in reumatism articular acut:

Reumatism articular acut